Batman’ın Zilek köyünde bulunan tarihi Zilek Köprüsü’ndeki demir korkuluklar, Malatya Devlet Demir Yolları tarafından ihale edilerek sökümü yapıldı.

1940 yılında Fransızlar tarafından yapılan tarihi Zilek köprüsüne yapılan saygısızlığa sert tepki.

80 YILLIK TARİHE İHANET

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan çevredeki köylüler, olaya sert tepki göstererek şunları söyledi: “Zilek köprüsü daha önce tren ulaşımına kapanarak tren rayları sökülmüştü. Şimdide Malatya Devlet Demir Yolları tarafından demir korkulukları ihale edilerek sökümü yapıldı. Ilısu Barajı tarihli köprüyü sular altında bırakmıyor. Ilısu Barajı yüksekliği 10 metre civarında olan köyünün 4 metre gibi bir yükseklikle ayaklarına kadar geliyor. Geriye köprü yüksekliğine 6 metre civarında kalıyor. Daha önce köprü Doğallığıyla bırakılacağı ve tarihi bir yapı olarak korunacağı açıklanmıştı. Derhal köprü eski görünümüne kavuşturulmalı ve turizme kazandırılmalıdır.”

İLK TEPKİ MİSİAD’TAN

Konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız MİSİAD Batman Şube Başkanı Namet Sırlan, tarihi köprüde yapılan tahribat ve keyfi uygulamaları tasvip etmediklerini söyledi. Başkan Sırlan yaptığı açıklamada: “Bölgemizde Zilek, Sinan veya On Kemerli DDY Köprüsü olarak da bilinir. Batman ile Diyarbakır’ı 80 yıldır birbirine bağlıyor. Ilısu Barajından kısmen etkilenecek Zilek köprüsünün turizme kazandırılması lazımdı. Bu tür sağlam yapıların bu şekilde heba edilmesi bizleri son derece üzüyor.” diye konuştu.

80 yıllık tarihe büyük saygısızlık