Usta yorumcu Rıdvan Dilmen liglerin başlamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir ile görüştüğünü belirten Dilmen, federasyonun düşündüğü senaryoyu anlattı.

"Sayın Nihat bey ile görüştüm, başkanla. Federasyonun aklındaki düşünce, kulüplerin ısrarla istemesinden dolayı, doğru bir organizasyonla yapmak" ifadelerini kullanan Rıdvan Dilmen, süreçle ilgili bir rapor hazırlatıldığını söyledi. Dilmen'in açıklamaları şu şekilde:

"Olağanüstü bir durumla karşılaştık. Aylardır dünya çok farklı bir noktada. Hatta gözüken tablo şu, fıtratımız değişecek, bu başlangıç belki de. Kendimizi test etme zamanımız oldu. Allah'u Teala, sınıyor sonuçta. Bilimin de ne kadar önemli olduğunu gördük. Son sözü söyleyecek tabii ki Allah'tır. Bugün olan da, gelecekte olanlar da Allah'tandır. Hollanda'da Ajax birinci, AZ Alkmaar ikinci averajla. Ama Alkmaar derhal itirazını yapmış. Orada da kesinleşmiş bir durum yok. Son sözü UEFA söyleyecek. Trabzonspor ile eşit puandaki Başakşehir gibi. Alkmaar kabul etmemiş. Hayır denirse, o model ortadan kalkmış olacak.

Sayın Nihat bey ile görüştüm, başkanla. Federasyonun aklındaki düşünce, kulüplerin ısrarla istemesinden dolayı, doğru bir organizasyonla yapılması. Ömer hoca, uzman doktorlarla rapor hazırlamış. Pazartesi günü kulüplere verilecek, şartlar olacak. Antrenman tesisleri, testler, kontroller… Belki statta hiç gazeteci olmayacak, 3 top toplayıcı olacak, yedek kulübesi aralıklı olacak vs. Ömer hocanın ekibi federasyona rapor vermiş.

Daha sonraki aşamada, Sağlık Bakanlığımızın birlikte çalıştığı ve bugüne kadar çok başarılı gördüğümüz Sağlık Kurulu ile istişare edecekler ve devletimiz de uygun görürse, raporu uygun görürse, açıklanan 12 Haziran tarihinde maçları oynatmak hedef.

Toplam 7 haftada, 8 haftanın 1'ini hafta içinde oynatmak itibariyle oynanacak. Bu, şu anda teorik olarak düşünülen bir model ve karar aslında. Bu ay sonunda yine Kulüpler Birliği ve federasyon görüşecekler ama 12 Haziran kesin, 26 Temmuz kesin, 8 hafta değil, 7 hafta, haftada 1 maç, sadece 1 haftada 2 maç oynanacak.

Elneny, Falcao, Sosa, Skrtel geçen sene hiç parasını almamış. Karius yıllık 1,5 milyon euro alıyormuş, 1.6 milyon euroyu zaten ödememişler. Biz sezonunda devamında, birçok kulübün farklı kadrolarla, yeni lisans isteyecek şekilde isteyebileceğini düşünüyorum. UEFA sözleşmeleri otomatik uzatıyor ama geçen seneden beri parasını alamayan takımlar? Bu iş, krizli bir şekilde başlayacaktır. Yüzde 30 fedakarlığa herkes hazırdır ama geçmişe dönük borçlar ne olacak?

Beddua ettiler herkese, bana, ona, buna… Sadece o hafta oynanan müsabakalardan sonra Atalanta - Valencia maçı, Fenerbahçe'nin gittiği Valencia maçı baskette. Devlet iyi sınav verdi ve hemen kararı değerlendirip, 19'unda maçlar durdu diye karar açıkladı. O günlerde vaka sayısı 1'den 4-5'e çıkınca devlet önlemini aldı. 1 maç oynandı ve bitti. Şimdi vaka sayısı 100 bin küsür, vefat sayısı 2 bin 600. Biz örnek gösterilen ülkeyiz bir de. Şimdi ne olacak, ben özür bekliyorum. Benim gibi birkaç arkadaş da özür bekliyordur. Kulüpler dün oynayalım diyor. 1 ile 104 bin arasında fark var mı? Ne oldu? Demek ki para, sağlığı bozar.

Liglere ara verilmeden önce 17 kulübün futbolcusu Emre Belözoğlu'nu aramış ve 'Ağabey, oynamayalım, bize öncülük edin' demişler, oynamak istememişler. 104 bin vaka varken oynamak istiyorlarsa, bunun tek nedeni paradır. Tabii ki üretim, spor devam etsin. Süreci de göremiyoruz ama bunları da söylemek zorundayız. Sezonun bitmesi beni de mutlu eder, devleti de mutlu eder ama bunları da göz ardı etmemek lazım.

1 metre mesafe deniyordu, 3 metreye çıkardı bilim adamları onu. Bir tavsiyede bulunayım, Dominik'te oynasınlar. Voleybol var, ayak tenisi var, futbol var. Demek ki orada sorun yok, olsa Acun yapmaz. Espri yapıyorum tabii."