Batman Petrolspor’un güreş takımının genç sporcusu Fatih Acar, Macaristan’ın Budapeşte kendinde yapılan Avrupa Güreş Şampiyonası’nda Avrupa 3’üncüsü olup ülkemize ve Batman’a madalya ile döndü.

Batman Petrolspor güreş takımında yetişen genç yaşında birçok başarılar elde eden Milli sporcu Fatih Acar, Medya Spor72 Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Abdurrahman Avşar’ın sorularını yanıtladı.

Kendinizi tanıtır mısınız?

13-15 Yaş grubu Batman Petrolspor Güreş Sporcusuyum. 2005 Yılında Batman’da doğdum, Batman Spor lisesinde eğitim öğretim hayatımı sürdürüyorum.

Güreşe nasıl başladınız?

Güreşe abilerim vasıtasıyla başladım. Abilerim Muhammed ACAR ve Şahan ACAR Batman Petrolspor güreş alt yapısında yetiştiler. Onların vasıtasıyla ben de güreş sporuna merak saldım ve Batman Petrolspor Güreş altyapısına kayıt yaptırdım.

Antrenmanlara nasıl hazırlanırsınız?

Haftanın 6 günü antrenmanımız var. Türkiye Petrollerinin imkânları ile servislerle TPAO tesislerindeki güreş salonundan antrenmanlarımı yapıyorum. Hocalarım ve arkadaşlarım ile birlikte kuvvet, dayanıklılık ve kondisyon antrenmanları ile hazırlanıyorum. Antrenmanlarımı bazen çift bazen tek antrenman şeklinde yapıyorum. Pandemiden dolayı güreş antrenmanlarına temas sporu olduğu için kuvvet, kondisyon ve koşu ağırlıklı devam ediyorum.

13-14 Yaş grubunda Avrupa üçüncüsü oldun, bununla ilgili neler söylemek istersin?

Macaristan’ın Budapeşte kentinde yapılan 13-14 yaş grubu büyük minikler klasmanında üçüncü oldum ayrıca takım halinde Avrupa ikincisi olduk. Heyecan ve gurur verici bir durumdu. Ülkeme bu madalyayı kazandırdığım için çok mutluyum. Milli formamızı ve bayrağımızı orada dalgalandırmak beni gururlandırdı.

Batman’da güreş takımı ile ilgili eksiklikler var mı?

Elbette vardır. Gençlik Spor Genel Müdürlüğü Batman’ın son zamanlarda almış olduğu başarılardan dolayı Türkiye’nin en iyi yapısına sahip. Şehrimize Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi ve en azından sporcu eğitim merkezi kurulabilir.

Batman’da güreş ne derece önemseniyor?

Batman’da güreş aldığı başarılara verilen değeri ve karşılığı görmüyor. Bizim aldığımız başarılar şehrimizin marka değerine katkıda oluyor. Fakat bunu tüm kurumlarımızın sahiplenmesi lazım. Şu anda bu görevi sadece TPAO müdürlüğü yerine getiriyor. Sporcuları manevi olarak motive edecek herhangi bir şey yok.

İlimizde güreş için yapılan desteklerden bahseder misiniz?

Öncelikle en büyük desteği TPAO veriyor. TPAO Genel Müdürü sayın Melihhan Bilgin destek veriyor. Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürü ve Petrolspor Kulüp Başkanı sayın Mustafa Demir destek verenler arasında. Ayrıca Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü güreş takımımıza destek vermektedir.

Güreş sporu gençler arasında fazla popüler değil sizce bunun nedeni nedir?

Güreş normalde ata sporumuzdur. Bizim bölgede güreş eskiden yoktu. Yavaş yavaş yerleşmeye başladı. Biz sporcuların peşinden koşuyorduk hep. Artık elde ettiğimiz başarılardan dolayı şimdi sporcular bizi bulup güreş takımına katılmak istiyorlar. Güreş sporunun popüler olmamasının sebebi spor olarak ülkemizde sadece futbol görülüyor. Ferdi branşlarda güreş, atletizm, masatenisi, judo, tekvando gibi branşların tanıtımı ve reklamı yeterince yapılmıyor. Basında hiç yer bulamıyoruz. Bölgemizdeki gençlerin bu branşlara olan merakı o kadar çok ki yeteri kadar tanıtım ve tesisleşme olmadığı için gençlerimiz spora yönelemiyor. Hâlbuki bu branşlar en çok gençlere hitap ediyor. Bir futbol maçının saatlerce günlerce konuşulduğu basında bu branşlar hiç yer almıyor.

Hiç unutamadığınız bir müsabaka oldu mu?

Afyonkarahisar’da yapılan 13-15 yaş minikler Türkiye şampiyonasındaki zorlu geçen final müsabakasında rakibimi yenerek şampiyon olduğum maç hiç unutamadığım müsabakaların başında geliyor.

Güreşte kendinize örnek aldığınız bir sporcu var mı?

Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonumuz Taha Akgül.

Gençlere önerileriniz nelerdir?

Sağlık yaşam için spor yapın. Zamanınızı boşa harcamayın. Spor kulüplerine yazılın. Başarılı olduğunuz veya yeteneğiniz olan branşa yazılın. Şehrimizin imkânları var. Tesisler ve servisler ve bu branşlarda deneyimli hocalarımız, antrenörlerimiz var.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Öncelikle güreş branşını önemseyip bizimle röportaj gerçekleştirdiğiniz için teşekkür ediyorum. Aileler çocuklarını güreşe göndersinler. Üzerimde emeği olan antrenörüm İbrahim Halil Kay ve Hamdullah Akdemir’e, Türkiye Petrolleri Genel Müdürü sayın Melihhan Bilgin’e, Petrolspor Kulüp Başkanımız sayın Mustafa Demir’e ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Kulübüm bana her türlü imkan ve olanağı sağlamaktadır. Allah Petrolspor kulübüne zeval vermesin.

BATMAN’DA GÜREŞ SPORUNUN DURUMU

TPAO’nun destek verdiği 1970’li yıllarda Türkiye’nin en iyi güreş takımı Batman Petrolspor’du. 80’li Yıllarda kapatılan güreş takımı, 2010 yılında tekrar faaliyete geçirildi. 2010 yılından 2020 yılına kadar birçok Milli sporcu yetiştirip bunların içerisinden Dünya Avrupa Balkan ve nice Türkiye şampiyonluğu kazanmıştır.

Türkiye’nin Büyükler Serbest birincilik, Büyükler Grekoromen ikincilik, Yıldızlar Birincilik ve minikler birinci liginde faaliyet göstermektedir. 2018 Yılında 12-13 yaş grubunda takım halinde Türkiye şampiyonluğu. 2020 yılı Mart ayında 13-15 yaş kategorisinde 114 takım arasından takım halinde Türkiye şampiyonu olmuştur. Bünyesinde 25 Milli sporcu ve BESYO’da 15 öğrenci olmak üzere Batman Petrolspor Güreş takımının yaklaşık 120 lisanslı güreş sporcusu vardır. Aynı zamanda İşitme Engelliler Güreş takımı da vardır.  İbrahim Halil Kay 2010 yılından bu yana Petrolspor takımında antrenörlük yapmakta. Ayrıca 13-15 yaş küçük yıldızlar kategorisinde Milli Takım Antrenörlüğü görevi yapmakta.

Röportaj: Abdurrahman Avşar