Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Batman Şube Başkanı Ahmet Öner, ilimizde futbol antrenörlerinin yaşadıkları sorunları, çözüm aşamaları, projeleri ve alt yapı ile ilgili düşüncelerini dile getirdi.

Antrenörlerin çok zor şartlarda çalıştığını ifade eden Öner, “Futbol Antrenörlerin yaşadıkları soruna çözümler üretmekle antrenörlerimizin çalışma şartları ve imkânlarının iyileştirilmesi gerekir” diye konuştu. Medya Spor72 Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Abdurrahman Avşar’ın sorularını yanıtlayan Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Batman Şube Başkanı Ahmet Öner,  duygu ve düşüncelerini samimiyetle paylaştı.

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Batman petrol spor kulübünde 12 yıl profesyonel futbol oynadım. Aktif futbol hayatımı sonlandıktan sonra 2 yıl Altyapı da Antrenör olarak görev aldım. 10 yıla aşkın Petrolspor kulübünde yöneticilik ve kulüp müdürü olarak görev yaptım. Şuan 15 yıldır Tüfad (Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği) Batman şube Başkanı olarak görevimi yürütmekteyim. 1961 Adana Doğumluyum evli ve 4 çocuk babasıyım.

TÜFAD olarak projeleriniz var mıdır?                                     

Bu konuda yalnız değiliz. Genel merkezimiz derneğimiz ve üyelerimizin menfaati çerçevesinde devamlı olarak projeleri hayata geçirebilmektedir. Bu projeler genel olarak Türkiye merkezlidir. Türkiye futbol federasyonu ile sürekli iletişim halindeyiz. Üyelerimizin yararına olan tüm kazanımlar bütün antrenörlerimizle paylaşılmaktadır. Yerel anlamda ise süreç içerisinde projelerimizi antrenörlerimize devamlı eğitim ve maddi kazanımlar çerçevesinde ilimizde bulunan ilgili kurumlara sunduk ilimiz özelinde antrenörlerimizin en sıkıntı çektikleri konu ekonomik sıkıntılardır. Bu sıkıntının giderilmesi için genel merkezimiz Türkiye futbol federasyonu TFF ile sürekli diyalogları devam etmektedir.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs vakasının futbola etkileri nelerdir?                            

Dünyayı hem sosyal hem ekonomik olarak olmuşuz etkileyen covid-19 salgın hastalığı nedeniyle insanlık olarak zor günler geçirmekteyiz. Dünya futbol endüstrisinin kontrol altına almış olması sebebiyle yaklaşık 9 aydır çok sevdiğimiz futbol maçlarından uzak kalmış olmanın derin üzüntüsü içindeyiz. Gelişmiş modern çağda daha önce tecrübe edilmemiş bir süreç olarak dünyayı etkisi altına alan bu salgının futbol endüstrisine olumsuz etkilerini önce durdurmak daha sonra hasar tespiti yapmak ve son olarak ta eskisinden daha iyi ve sürdürebilir bir futbol anlayışına dönmek üzere futbol otoriteleri tarafından çalışmalar yapılmaktadır. Genel merkez olarak hem yurt içi hem de yurt dışı futbol Ailesi üyeleri ve dernekleri ile günlük gelişmeler doğrultusun da yakın iletişim halindeyiz. Türkiye Futbol Federasyonu ve yönetim kurulu üyeleri ile yaptığımız görüşmelerde teknik adamların çalışma koşulları Türkiye Futbol Endüstrisi’nin bugünü ve geleceği ile ilgili atılması gereken adımlar için karşılıklı görüş alışı verişlerinde bulunduk özelikle alt liglerde Çalışan Futbol antrenörlerimiz bu konuda çok mustariptir. Çok değerli bir varlığını kayıp etmiş gibi eksik his etmektedir.

TÜFAD olarak futbola hizmet vermek için nasıl bir çalışma içerisindesiniz?

Tüfad denilince belki de okuyucularımızın büyük bir kısmı kısıtlamayı anlayamayacaktır. Bu nedenle derneğimizin açılımı hizmetimizin ne olduğunu anlatacaktır. BİZ, TÜRKİYE FUTBOL ANTRENÖRLERİ DERNEGİ’yiz. Türkiye’de ben antrenör olmak çalışmak ve çalıştırmak istiyorum diyorsanız derneğimizden eğitim ve referans alma zorunluğunuz var. Çünkü, futbol antrenör belgesi alacağınız yer Tüfad. Bizler futbol antrenörleri yetiştiririz onlarda futbolcu yetiştir ve bu güzel oyun bizlere sizlere seyrettirirler. Bundan daha güzel bir hizmet var mıdır?

TÜFAD'ın 2 yılda bir zorunlu olarak düzenlediği Zorunlu Bölgesel Antrenör Gelişim Seminerlerinden söz eder misiniz?

Antrenör gelişim seminerleri yeni bir statüye kavuştu daha önceleri zorunlu gelişim seminerler adı altında gerçekleştirilen seminerler sürekli gelişim semineri olarak devam edecek daha önce 2 yılda bir yaptığımız seminerler bundan böyle 3 yılda bir üç aşamalı olarak yapılacak üç aşamada 15 kredisini alan UEFA-A UEFA-B TFF-A Teknik Direktörler ve kaleci antrenörlük belgesine sahip hocalarımız 3 yıl boyunca takım çalıştırabilecekler. TFF-B ve UEFA-C Diplomasına sahip antrenörlerimizde eski sistem olan zorunlu gelişim semineri olan 2 yılda bir Türkiye Futbol Federasyonu eğitimciler tarafından yapılacaktır.

Üyelerinize nasıl bir hizmet sunuyorsunuz?

Daha öncede değindiğimiz gibi bizler antrenörlerimize eğitim hizmeti sunmaktayız. Ayrıca antrenörlerimizin sıkıntıları ile ilgili gerek genel merkezimizle gerekse ilimiz özelinde girişimlerde bulunmaktayız. Tüfad genel merkez ile Medikal Park hastaneleri arasında yapılan protokol çerçevesinde, Tüfad üyeleri ile birinci derece yakınları ülke genelindeki tüm Medikal Park hastanelerdeki sağlık hizmetlerinden yararlanacaklardır. Göreve geldiğimiz günden bugüne 5. kez antrenör kurslarını açtık. Bugüne kadar 130 kursiyerimize belge vererek antrenör olmalarını sağladık. En son ASKF ile birlikte U-14 Milli Takım seçmelerini yaptık. Seçmelerde 6 hocamız görev alarak ilerde girecekleri bir üst diplomalarında 5 puan alarak kolaylık sağladık. Her yıl Antalya’da genel merkezimizin düzenlemiş olduğu “Geleceğin Yıldızlar Futbol Şenliği Batman Karması” olarak 7 yıldır katılmaktayız. Bu sene pandemiden dolayı bu turnuvalar yapılamadı. İlk iki seneyi Kıbrıs’ta gerçekleştirdik 5 senedir Antalya’da devam etmektedir. Bugüne kadar 16 hocamızı görevlendirerek bu turnuvalara katılımlarını sağladık. Batman karmasından 2 futbolcu kardeşimiz Beşiktaş ve Sivas spora verdik.

TÜFAD hizmet binanız var mıdır?

Evet. Hizmet Binamız var. Hizmet binamız tüm spor taban birliklerine hizmet için vardır. Telekom iş merkezi 1.Kat No 106

Sporla ilgili paydaşlarınızdan destek bekliyor musunuz?

Elbette bekliyoruz. Özellikle Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Halk eğitim Merkezi ve ASKF’den birlikte çalışma bekliyoruz. Özelikle gündemden düşmeyen sorun olarak karşımıza çıkan Halk Eğitim Kursları ile ilgili sorunlar bizleri fazlasıyla üzmektedir. Bilindiği gibi 4 yıl önce Batman’da açılan kursa 32 antrenör arkadaşımız bu kurslara 3 gün katılıp sertifikalarını alan arkadaşalar kurs açabiliyorlar. Kurs açma yetkisi de Türkiye futbol Federasyonu ve Halk Eğitim’de olup Tüfad olarak kursun düzenlenmesini yaptık. Halk Eğitim bugünde yüzlerce kurs açmakta ve bunların içeresinde büyük bir çoğunluğu futbol eğitimi kurslarıdır. Bizler Tüfad olarak futbolda tek otoriteyiz. Futbol antrenörleri yetiştiren yetkili lisanslandıran tek kurumuz. Onun için bu kurslar açılırken Tüfad’ı göz ardı etmemelerini, yetkisiz insanlarla gençlerimize çocuklarımıza yazık etmektedirler. Antrenörlerimiz neden vardır, bu gençleri yetiştirmek bizim asil işimiz. Bu nedenle Halk Eğitim Müdürlüğü ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile birlikte çalışmayı desteklerini bekliyoruz.

Batman’da futbol antrenörlerinin yaşadıkları sorunlar ve çözüm aşamaları ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Futbol Antrenörlerin yaşadıkları soruna çözümler üretmekle antrenörlerimizin çalışma şartları ve imkânlarının iyileştirerek liglerimizdeki futbol kalitesini artırmak. Altyapılarda kaliteli eğitim almış kişilik ve yetenekli oyuncu yetişmesine olanak sağlayarak Batman futboluna katkıda bulunacaktır. Batman futbolunun son yıllarda gerek içerde gerek dışarda katılım sağlayamaması ve yıldız diye tabir edilen oyuncu yetiştirememesi gibi birçok konuda sorunlar yaşandığına ve bu sorunların kaynağına inilerek gününü kurtaracak geçici çözümler değil, futbolumuzun geleceğine ışık tutacak kalıcı çözümler üretilmesi gerekmektedir. Antrenörlük mesleğinin önemi Batman’da maalesef ki anlaşılmış olmadığından, yeterli saygınlığa sahip değil. Özellikle alt liglerde futbol antrenörleri futbolun önemli bir parçası değil de sanki bir zorunluğu yerine getirmek için kulüplerimizin futbol sezonu başlarken sözleşme yaptıkları mevsimlik işçi gibi görülmektedir. Sözleşme yapılırken bir kaç hafta sonra başarısız oldukları gerekçesi ile takımdan uzaklaştırarak yönetici vasıflı kişiler takımın başında maçlara çıkarmaktadırlar. Bu konuların çözümü yerelde imkânsızdır, devlet bazlı çözümler vardır. Öreğin tesisi sen ben yapamayız. Biz sadece talep ederiz, ama antrenöre saygı bizim elimizde. Batandaş olarak bilincimize şunu yerleştirmeliyiz; öğretmene çocuğumuzu teslim ederken, eti senin kemiği benim diyebiliyorsak antrenörlerimize teslim ettiğimiz çocuklarımız içinde aynı şeyi diyorsak aynı saygıyı da antrenörlerimize göstereceğiz.

Batman’daki yerel futbol kalitesini nasıl buluyorsunuz?

Tüfad olarak futbol kalitesinde bir sıkıntı yok, eksikler elbette vardır. Bunları gidermek için birlikte çalışmak gerekir. İl yöneticileri tesis yapacak, antrenör kendini geliştirecek, futbolcu kendine bakacak ve dinleyecek.

Futbol antrenörleri yeteri kadar kendilerini geliştiriyorlar mı?

Genç antrenörlerimiz kendilerini tecrübeli antrenörlerin yanında geliştirmesi gerekiyor. Batman’da bize gerekli değer verilmiyor. Batman antrenörleri buraya gelen deneyimli teknik direktörlerin yanında çalışarak onların bilgi ve birikim ve tecrübelerinden faydalanabilirler. Daha sonraki yıllarda da takımlarımız bu arkadaşlarımıza rahatça teslim edebileceğimizi bir ortam olması gerekiyor. Dışarda bu anlamda çok olmasa da profilimiz teknik adamımız var. Arkadan gelebilmesi içinde böyle bir stratejinin çizilmesi gerekiyor. Umarım sesimizi bir nebze de olsa duyurabildiysek, bu Batman içinde büyük bir atılım olur.

Sizce bir antrenör nasıl başarılı olur?

Elbette yetersiz. Çoğu antrenörlerimiz yaş gruplarında çalışmak istemekte ama ne takım nede çalışma tesisleri bulunmamaktadır.

Batman’da alt yapı sizce yeterli midir?

Beslenme futbol en çok yapılan ve takip edilen spor dalıdır. Spor hangi dalda olursa olsun yapılan antrenmanlar ve egzersizler yanında mutlaka beslenme alışkanlıkları ve programlar olmalıdır. Tatbikîde Batman’da altyapı yetersizliği fazla altyapıyı geliştirmemiz için Türk futbolunda profesyonel olsun amatör olsun asil takımların altyapısını kurmasak Minikler yıldızlar ve gençlere yeteri kadar önem vermesek bir üst takıma oyuncu vermek hayal olur. Gazeteniz sayesinde Batman’ın yönetici ve idarecilerine seslenerek gözleriniz durmadan dışarıya yaşlı başlı futbolculara dikeceğinize gözlerinizi önünüzdeki genç futbolcularımıza bir kez daha alıcı gözle bakınız orada ne değerler var.

Batman’ın tek profesyonel takımı Petrolspor hakkında neler söylemek istersiniz?

İlerleyen zamanda çok daha iyi bir takım olacaklarına inandığım her şey den önce ligin başlamasından dolayı benim gibi sporseverlerde mutlu yeni bir takım hüviyetinde olan Batman Petrolspor halen düzeltilmesi gereken detaylar var. Takımın birbirini biraz daha tanıması gerek. Bu süreçte 3 maçta üst üste 3 maç kazanmak lider olmak zor gibi son maçta Gölcükspor’a kendi evinde yenilmesi ve deplasmanda Elazığ Karakoçanspor’a bizleri son derece üzmüştür. Ama futbolda her türlü sonuç vardır. Yine de sezona iyi bir başlangıç yaparak 6 maçta 4 galibiyet 2 yenilgi mükemmel sonuç. Bundan böylede daha iyi futbol ve sonuç alabilmemiz için tüm şehir olarak petrol spora sahip çıkmamız gerekir. Batmanımızın tek profesyonel takımımıza canı gönülden desteklememiz gerekiyor.

Sizce Petrolspor’u çalıştırmak için yerli teknik direktörlerimize şans tanınmalı mı?

Evet. Yıllardan beridir Tüfad olarak her zaman tek istediğimiz arzuladığımız takımın başına Batman’dan yerli bir hocamızın gelmesi. Petrolspor’a bakıldığında istikrar elbette ki çok önemli bugüne kadar Petrolspor’da görev almış yabancı (dışardan)hocalarımızın ebetteki çok değer verdiğimiz teknik adamlar petrol sporun başında yerli bir hocamızın görev alması benim düşüncem bu. Çünkü bu ili iyi bilen, bu ilin kültür yapısını bilen, altyapı değerlerini bilen ve kendini geliştirmiş orada çalışabilecek çok teknik adamlarımız var.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Öncelikle Tüfad ailesine bizlere göstermiş olduğunuz yoğun ilgi alakadan dolayı başta şahsınıza çalışanlarınıza Spor72 ailesine Gazeteniz yayın hayatına başladı. Bu haftadan itibaren tarafsız ve güvenilir özgür habercilik anlayışı ile üstlendiği görevini sorumlulukla yerine getireceğini Batman halkına ve spor kamuoyuna önemli hizmet verdiğini her türlü teknolojik gelişmeden faydalanarak yayınlarını başarı ile sürdürmenizi. Saygılarımla TÜFAD Yönetim Kurulu adına Ahmet Öner.

Röportaj: Abdurrahman Avşar