Ferdi Onat, yılların getirdiği birikimi Batman’da spor salonunda öğrenciler yetiştirerek sergiliyor.

Kempo sporunu yapan ve antrenör olan Ferdi Onat, Medya Spor72 Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Abdurrahman Avşar’a yaptığı açıklamada, Kempo’nun hızlı saldırılarla rakibini etkisiz hale getirme sporu olduğunu ifade etti. Onat, Kempo’nun insan bedenini eğitmek ve saygıyı öğretmeyi amaçladığını dile getirdi.

Dünyada Kempo’ya ilginin her geçen gün artığına değinen Onat, Türkiye'de de bu sporun ilgi gördüğünü vurguladı. Onat, ancak Batman’da bu sporun pek bilinmediğini kaydetti. Onat, Türkiye Kempo Federasyonunun çok güzel bir organizasyon gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi. Saygının ve sevginin birleştiği bu sporun adeta terini sırtında yaşamış birisi Batmanlı sporcu Ferdi Onat’la Kempo üzerine bir röportaj yaptık.

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Ben Ferdi Onat 1980 Batman doğumluyum. Öğrenimimi Beşiri orta okulunda tamamladım. Evli 4 çocuk babasıyım. Kempo sporu 2. kademe antrenörü ve Batman bölge koordinatörüyüm. Aynı zamanda Muay Thai’da 1. kademe antrenörüyüm. Şu anda Elit Fight kulüpte antrenörlük yapmaktayım.

Hocam spora ne zaman başladınız?

Spora 30 yaşında başladım. Kendimi daha dinç ve dinamik hissetmek için bu spora başladım ve şu anda da Kempo sporunu sürdürmekteyim.

Hocam siz salon sahibisiniz, ilk salonu ne zaman açtınız?

İlk salonu, 2015 senesinde açıp faaliyete koydum.

Peki neden bu sporu seçtin?

Ben zaten mutlaka bir spor yapacaktım. Bir gün salonun önünden geçerken içine girip bir bakayım dedim nasıl bir spordur diye. Açıkçası bu spor hoşuma gitti ve yapmaya başladım. Başladıktan sonra kendimi geliştirdim. Şu anda öğrenci yetiştirmekteyim.

Kempo anlamı ve kısa tarihçesi nedir?

Kempo anlam olarak ilk kanun demektir. M.Ö 520 yıllarına dayanmaktadır. Hindistanlı Budist Bodhidharma adlı kişinin Çin’e yolculuk etmesi ve Shaolin Tapınağında eğitim almasıyla Kempo Çin çıkışlı bir dövüş sanatı haline gelmiştir. Çin'de asıl terim aslında 'ch'uan-fa' idi. Ch'uan "yumruk" anlamına gelir ve "yasa" anlamına gelir. Çin sanatının 1600'lerde japonya'ya gelmesiyle, yumruk (ken) ve hukukun (po) tam anlamıyla çevirisi, ismi kempo'ya çevirildi. 17. yy başlarında Kumamoto ve Nagasi aileleri Kempo’yu Japonya’ya getirmişlerdir. İsmini Kosho Ryu Kempo olarak vermişlerdir. Kempo Dövüş sanatlarının en tanınmış kişisi Ed Parker’dır. 1964 yılında ilk turnuva yapılmış ve ABD’de Kempo Karate olarak tanınmıştır. Orijinal Kempo ve ABD Kenpo tarzında 2 stili vardır. Kemponun içinde Okinawa Japon ve Çin sanatlarını barındıran birçok teknik mevcuttur.

Kempo Federasyonu'nun faaliyetleri, yapısı ve hedefleri nelerdir?

Federasyonumuz 2002 yılında kurulmuş olup 2014 yılından itibaren aktif olarak çalışmalarına ağırlık vermiştir. Başkanımız Türkiye Muay Thai Federasyonu 5. kademe teknik direktör, Muay Thai İstanbul il temsilcisi milli antrenör, milli sporcu Halis Avşar’dır. Halis Avşar 2017 yılından beri bu görevi başarıyla yürütmektedir. Şu anda Gençlik ve Spor Bakanlığı Daire Başkanları, Şube Müdürleri ve ilgili birimlerle görüşmeler yapılarak Kempo sporunun gelişimi ve tanıtımı için yoğun bir çaba sarf edilmektedir. Federasyonumuz merkezi ABD’dir. Dünya’da ise ABD, İKF’ye bağlı ayrıca Merkezi Franfurt / ALMANYA’da bulunan Dünya Olimpiyat Komitesi TAFİSA’ya bağlı olarak çalışmalarını yürütmektedir. Federasyon olarak uluslararası şampiyonalarda da ülkemizi Kempo branşında başarıyla temsil ettik. Son olarak 2019 yılında Portekiz-Lizbon’da Avrupa Şampiyonası düzenlenmiş ve Kempo Milli Takımımız ülkemize; 1 altın, 3 gümüş, 10 bronz madalya kazandırarak başarılı bir şekilde ülkemizi temsil etmiştir. Uluslararası Kempo Federasyonu tarafından 2021 yılı Nisan ayında Hamamet -TUNUS ve 2021 yılı Haziran ayında Lizbon-PORTEKİZ’de Uluslararası çapta etkinlikler planlanmaktadır. Kempo Federasyonu olarak seneye bu şampiyonalara en iyi şekilde hazırlanarak daha iyi başarılara imza atmak tek temennimizdir. Ayrıca federasyonumuz Türkiye’deki eğitim ve etkinliklerine de devam etmektedir. Federasyonumuz 14-15 Kasım 2020 tarihinde İstanbul’da Eğitim ve Gelişim semineri yapmayı planlamaktadır. 2021 Yılı faaliyet programında yer alan Şubat ayı İstanbul’da Türkiye şampiyonası, Mart ayı milli takım seçmesi, Mayıs ayında ise Ege Bölgesinde Muğla’da Gençlik Kupası yapacağız. Buna ilişkin çalışmalarımız Kempo Federasyonu olarak sürmektedir. Ayrıca Federasyonumuz Kempo Sporunu Türkiye’de her bölgeye tanıtmak ve bölge antrenörlerimizin, sporcularımızın gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla 2021 yılında seminerler düzenlemeyi planlamaktadır. Başkan Avşar ‘’Federasyonumuz, gerek ulusal gerekse uluslararası alanda Türk sporu ve Kempo’nun toplumda, sağlıklı vatanına ve bayrağına sahip çıkan programlı, disiplinli ve kurumsal çalışma ile zirveyi hedefleyen bir neslin yetişmesini amaç edilmiştir’’ dedi.

Kempo Tactical System nedir?

Kolluk kuvvetlerinin uygulayabileceği bir sistemdir. Shorinji Kemponun üzerine self defans tekniklerinin katılarak donanımlı hale getirilmesidir. Kempo Tactical sistemde müsabaka yoktur. Bu sistem sadece güvenlik güzlerine gösterilir. Self defans eğitimi, bıçak eğitimi, silahlı eğitim, rakibi en kısa sürede etkisiz hale getirme temeline dayanır. Bu alanda Avusturya’da eğitimlerini sürdüren eski bir askeri eğitmen olan Cristinel Tunchi başarılı şekilde eğitimlerini sürdürmektedir.

Kempo Self Defense System nedir?

Sivillerin uygulayabileceği bir sistemdir. İçinde askeri teknikleri barındırmaz. Sporcular ulusal organizasyonlarda yumuşak silah ve koruyucu ekipmanların kullanıldığı “Kempo Gladyatör” branşında düzenlenen müsabakalarda Nunçaku, Kısa Sopa, Uzun Sopa, Kılıç, Bıçak ve Çıplak el versiyonu katılarak çalışmalarını göstermektedirler.

İlimizde bu spor dallarına karşı ilgi hangi düzeyde?

Şu anda federasyon başkanımız sayın Halis Avşar büyük bir çalışma içerisindeler ve yakın zamanda Batman kempo ile ilgili seminerler düzenlenecek. Bu spor dalı Batman’da pek duyulmadığından dolayı bilinmiyor. Dünyada insanların tercih ettiği sporun başında gelir futbol ancak futboldan daha değerli, daha saygılı, daha kültürlü spor dalları da var işte bunlardan birisi de kempo. Ama futbolun dışında da çok daha güze spor dalları vardır. Bu Kempo, Kick Boks, Muai Thai olur.

Son olarak sizin söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Öncelikle buraya kadar gelip bizim spor dalını önemseyip benimle röportaj yaptığınız için teşekkür ederim. Tüm gençlerimizi bu spor dallarına başlamalarını tavsiye ediyoruz. Spor biliyorsunuz metabolizmayı güçlendirir, daha dinç, daha dinamik bir hale getirir. En kısa zamanda Batman’da Kempo’nun semineri ve tanıtımı yapılacak. Bu branşın ne kadar güzel bir spor olduğunu göreceğiz. Herkes bu sporu yapabilir. Bu branşı Batman’da faaliyete koyup destekte bulunan Kempo Federasyon Başkanı sayın Halis Avşar’a teşekkürlerimi sunuyorum.

Röportaj: Abdurrahman AVŞAR