Irkçı, insan ırklarının birbirlerine üstünlüğünü temel alan Irkçılık felsefesini benimsemiş kişilere verilen addır. Irkçı insanların göstermiş olduğu bu tutuma ise “ırkçılık” adı verilmektedir.

İşte Malcolm X ve akıllara kazınan, ölümsüz sözü...

Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır. Katılmamak mümkün değil...

“Irkçılık Bir Ruh Hastalığıdır”

Şampiyonlar Liginde 8 Aralık’ta oynanan Paris Saint Germain-Başakşehir maçının 13.Dakikasında dördüncü hakem Sebastian Coltescu’nun yedek kulübesindeki Başakşehir yardımcı antrenörü Pierre Webo’ya yönelttiği ırkçı ifadeler karşılaşmanın yarıda kalmasına ve dünya futbolunda gündem oldu.

Dördüncü hakem, orta hakeme Pierre Webo’dan bahsederken “Bu siyah adam” ifadelerini kullandı. Webo hakemin ırkçı ifadeler kullanması gerekçesiyle “Neden siyah adam diyorsun?” itirazında bulundu. Maça yedek başlayan Demba Ba ise maçın orta hakemi Ovidiu Hatega’ya dördüncü hakemi şikâyet ederken “Beyaz bir adamdan bahsederken ‘beyaz adam’ diyor mu? Neden Webo’dan bahsederken ‘siyah adam’ diyor?” cümlelerini kullandı. Başakşehir’in teknik direktörü Okan Buruk da orta hakemden dördüncü hakem Coltescu’yu dışarı atmasını talep etti. Okan Buruk dördüncü hakeme, “Seni kabul etmiyoruz. Sen ırkçısın” dedi. Maç bir sonraki güne ertelenerek, hakem triosu tamamen değişti. Konunun özeti böyleydi. Dönelim meselemize; ister futbolda olsun, isterse de olağan hayat içerisinde asla insanlığı yakışmayan bu kendini üstün görme, başkasını aşağılama davranışı kişinin ruh sağlığını tamamen bittiğini gösteriyor. Irkçılık konusunda dik duruş gösteren başta Demba Ba, Başakşehir takımı ve PSG futbolcuları kutlamak gerekiyor. Büyük turnuva olması nedeniyle ön plana çıkan bu tatsız olay aslında ülkemizde dahil her yerde karşımıza çıkıyor. Geçmişe baktığımızda ülkemizde birçok ırkçıvari olaylar yaşandı. Futbolcuya yamyam diyen yönetici, muz gösteren taraftar, zenci diyen yorumcular, siyahi diyen spikerler...

Bölge takımlarımızın deplasmanlarda sıkça maruz kaldığı bu tip etnik ve ırk düşmanlığını maalesef görmekteyiz. Amedspor, Cizrespor, Batman Petrolspor, Diyarbekirspor, Vanspor FK takımlarının uğradığı taciz, tehdit, fiziki saldırılara, tribüne seyirci alınmaması gibi olaylara ses çıkarmayanlar, eğer o gün topyekûn hepimiz, “Amedspor’un Yanındayız” deselerdi bu yazımızda bu güzellikleri belirtir, sizlere örnekler sunardık, asla ümitsiz değiliz er geç yeneceğiz bu hastalıklı zihniyeti.

Amedspor ve Cizrespor’a karşı saldırılarda birlik olup ırkçılığı başarsaydık ülkemizde tabiri caizse devrim olacaktı. Birileri tıpkı bugün, “Hepimiz Başakşehir’in Yanındayız” dediği gibi doğu takımlarına ve saldırıya uğrayan tüm takım hocalarına, futbolculara ve yöneticilere destek mesajları atsaydı, şu an tüm ülke yek vücut olacaktı. Ankaragücü, Sivas, Başakşehir, Sakarya maçlarında yaşanan o günün tatsız olayları, bizlerin önüne bugün Webo’nun acısını çıkarıyor. Samimiyet ve duruş herkese lazım gerçeğini unutmamalıyız. “Et, tırnaktan ayrılmaz” aynı ülkenin insanları olarak geldiğimiz dünyada halen gerek tribünlerde gerek sanal medyada birbirimizle uğraşmaktan, nefret etmekten, ötekileştirmekten, ayrımcılıktan, küfür etmekten başka bir yol neden aramıyoruz? Kürt veya Türk olmamız bizi niçin, neden birbirinden bölsün ki? Bizi güçlü kılan ortak değerlerimizdir. Amedspor’u veya diğer bölge takımlarımızı körü körüne savunmak değil, uğradığı haksızlığa ses çıkarmayıp, iğnenin ucu kendilerine batanların, kendi takımları olduğunda feryat-figan isyan edenleredir benim sitemim! Lütfen artık geldiğimiz noktada takımları sınıflandırmadan, o, bu, şu demeden güzelim ülkemizde böylesi kabul edilemez olayları birbirimize yaşatmayalım. Futbolun bir spor karşılaşması olduğunu unutmayalım. Amedspor ve diğer tüm doğu takımları bu ülkenin, bu bayrağın, bu toprağın takımıdır. Sahalarımızda hiçbir siyasi ve etnik ayrışmaya olanak vermeden, Her yazılana, çizilene inanmadan, kırmadan, akıl süzgecinden geçirmeden asla önyargılı olmayalım. İnsanoğluna yakışır şekilde birbirimizi sevelim. Sevmesekte saygı duyalım. Aynı geminin içindeyiz.

Her Türlü Irkçılığa HAYIR! #NoToRacism

İnsanları ırk, dil, renk, cinsiyet, millet, yaş ve statü olarak ayırmak ne kadar acı verici...

Hiçbir zaman birbirimizden az ya da çok değiliz... Hepimiz insanız...

Eşit yaşamak hepimizin hakkı...

#ırkçılık #ırkçılığahayır

#Notoracism #Respeckt