Eklem hareketliği eklemlerin her yöne doğru hareket olanakları optimal bir şekilde kullanma yeteneğidir. Kas esnekliği, büyük oranda eklem yapısından etkilenmektedir. Ancak esneklik performansı, yaş sınırlayıcı bir faktör olmakla birlikte esneklik çalışmaları ile değişkenlik gösterir. Vücut yapısı ve antrenman kaynaklı birçok faktör esnekliği etkiler. Esnekliği etkileyen etmenlerin başlıcaları;
1-Eklem yapısı
2-Yumuşak doku
3-Ağırlık çalışmaları
4-Yas ve cinayet
5-Aktivite düzeyi ve çevresel faktörlerdir.
1-Eklem yapısı: Eklemin yapısı kendi hareket alanını belirleyen bir faktördür. Kalça ve omuz eklemleri gibi yuvarlak eklem türü, üç anatomik düzlemde de (sagittal,frontal ve trans ers) hareket edebilmeye izin verdiğinden en büyük hareket genişliğine sahiptir. El bileği eklemi elipsoidal  eklem türü olduğundan iki anatomik düzlemde (sagittal ve frontal) hareket genişliğine izin verir bu nedenle de omuz ve kalça eklemlerine oranla daha az hareket genişliğine sahiptir. Diz eklemi, sadece bir anatomik düzlemde (sagittal) hareket genişliğine sahip bir hinge eklem türüdür ve diğer iki eklem türüne oranla en az hareket genişliğini olan eklem türüdür. Eklem türü artikul alanı ve eklemi çevreleyen yumuşak doku yapısı hareket genişliğini etkileyen faktörler olarak eklem yapısı içeresinde sayılırlar.

2-Yumuşak doku: Tendon, bağ, fasia kılıfları, eklem kapsülleri ve deri, esneklik üzerinde sınırlayıcı etkiye sahiptirler. Yumuşak dokunun elastik (gerilme sonrası başlangıçtaki dinlenik uzunluğa yeniden dönebilme özelliği) ve plastik (gerilme sonrası bir önceki uzunluğa oranla daha büyük uzunluğa erişebilme eğilimi) özellikleri esnekliği belirleyen diğer faktörler arasında sayılabilir.

3-Ağırlık çalışmaları: Antrenmanda uygulanan aktivitenin şiddeti ve süresine bağlı olarak esneklik düzeyi yüksek şiddetli veya uzun süren aktiviteler sonrası antrenman sonunda meydana gelen kassal yorgunluk, esneklik performansında olumsuz etkiye neden olur. Aktivitenin sıklığı, esnekliğin korunmasında veya artırılmasında tek başına etken bir faktör değildir. Antrenman şiddeti yüksek ağırlık çalışmaları, kas-tendon yapısından büyük oranda gerilimlere neden olduğundan esneklik üzerinde negatif etkiye sahiptir ve bu antrenmanlar sırasında esneklik azalma eğilimindedir. Ancak futbolda kuvvet gelişimi için ağırlık çalışmalarının uygulanması gerekliliği dikkate alındığında agonist ve antagonist kasların esneklik gelişimine yönelik esneklik çalışmalarının günlük antrenman içerisine yerleştirilmesi gereklidir.

4-Yaş ve cinsiyet: Gençlerin yetişkinlere, bayanların da erkeklere oranla esneklik düzeyleri daha yüksektir. Genç erkek ve bayanlara ait esneklik düzeyi arasındaki farklılaşma, anatomik ve yapısal olabileceği gibi uygulanan Aktivitelerin türü ve çeşitliliğinden de kaynaklanabilir.

5-Aktivite düzeyi ve çevresel faktörler: Günlük yaşantılarında hareketli bireyler hareketsizlere oranla daha esnektiler. Günlük yaşantıdaki aktiviteler esneklik çalışmalarını içeriyorsa hareketli bireylerde esneklik daha yüksektir. Bununla birlikte, yapılan hareketlerin kuvvet veya diğer aktiviteleri içermesi durumunda da esneklik hareketli bireylerde yine yüksektir. Bununla birlikte, uygulanan aktivitenin şiddeti ve süresine bağlı olarak erken saatlerinde gözlenirken; sabah 10.00-11.00 ve öğleden sonra 16.00-17.00 arasında en yüksek değerlerin sergilendiği belirtilmektedir. Aktivitenin sıklığı, esnekliğin korunmasında veya artırılmasında tek başına etken bir faktör değildir. Bu nedenle, günlük yaşamda uygulanan farklı aktivitelerde esneklik egzersizlerinin uygulanması gerekmektedir.