Savunma anlayışında başarılı olmak için sadece takım halinde kompakt savunma yaparak rakip hücumunu engellemek yerine topa karşı aktif hareket ederek topa sahip olmak gereklidir. Savunma anlayışının ilkelerini şöyle sıralayabiliriz;

1- Organizasyon: Sürekli kompakt organizasyondan savunma yapmak.

2- Alan-Rakip: Alanında rakip odaklı savunma yapmak.

3- Topu kazan: Topu kazanmak için rakibe alan, zaman ve rakip odaklı baskıyı yapmak.

4- Yakınlaşmak: Kalenize yakın oldukça rakibe yakın olmak.

5- Cesaret-istek: Topa sahip olmak için savunmada topa karşı aktif, cesaretli ve istekli bir şekilde öne doğru hamle yapmak.

Yukarıdaki ana noktalar çeşitli, kararlı ve aktif bir savunmanın yol haritasını göstermektedir. Bu yol haritasının çeşitlilikleri uygulanarak etkili bir savunma anlayışı oluşturulabilir. Alanında top, rakip ve takım arkadaşları odaklı hızlıca pozisyon almak, rakibin hücum aksiyonlarını erkenden fark etmek, aktif bir şekilde topa sahip olmak için aktif mantığa sahip olmak, takımın hedefleri doğrultusunda taktiksel anlayışı benimseyerek takım oyuncusu mantığı ile düşünmek ve hareket etmek gereklidir. Baskı, topu kazanmak için şansınızı arttırır, bundan dolayı rakibe aktif baskı yapmak gerekir. Her zaman kontrollü, organize, derinlik ve genişlikte daraltılmış alanlar sayesinde savunma anlayışı benimsenmelidir.