Küçük yaşlarda spora başlayan Doğan Kara, 11 yaşında tanıştığı güreşte, kısa zamanda başarılar elde ederek milli takıma seçildi. Okul seçmelerinde güreşe başlayan Doğan Kara, önce Türkiye birincisi, ardından Balkan şampiyonu son olarak da dünya üçüncülüğü elde etme başarısı gösterdi. Küçük yaşında elde ettiği büyük başarılarla adından söz ettiren Kara, 2015 yılında Avrupa 2.’ncisi, Balkan 1.’ncisi, 2016 senesinde ise dünya 3.’ncüsü oldu ve ardından Ankara TEDAŞ Spor Kulübüne transfer oldu.

Aktif sporu bırakmadan beden eğitimi öğretmeni olmayı hedefleyen 20 yaşındaki milli güreşçi Doğan Kara, Medya Spor 72'ye önemli açıklamalarda bulundu. Yetkililere seslenen Kara, “Türkiye Olimpiyat hazırlık merkezinin Batman’da da olması gerekiyor” dedi.

Milli güreşçi Kara, Ankara Tedaş Spor Kulübünde çalışmalarını devam ettirip en büyük hayalinin Avrupa ve Dünya Olimpiyat şampiyonu olmak olduğunu dile getirdi.

Önce öz geçmişinden başlayalım. Aslen nerelisin?

Ben Doğan Kara 20 yaşındayım milli sporcuyum. Aslen Batmanlıyım. Batman’da 16 Mayıs orta okulunda okudum. Kahramanmaraş Türkiye olimpiyat hazırlık merkezine seçildim. Liseyi orda okuyup orda bitirdim ve şu an eğitim hayatıma Batman Üniversitesi BESYO bölümü 3. sınıf öğrencisi olarak devam ediyorum. Güreşe de 11 yaşındayken başladım. 12 yaşımda Türkiye 1.’ncisi oldum. Ondan sonra sayısız Türkiye şampiyonlukları elde ettim. 14 Yaşında Kahramanmaraş’ta bulunun Türkiye olimpiyat hazırlık merkezine alındım ve antrenmanlarıma orada devam ettim. 2015 yılında Avrupa 2.’ncisi ve Balkan 1.’ncisi oldum. 2016 Dünya 3.’ncüsü oldum. 2017 Yılında da Ankara TEDAŞ spor kulübüne transfer oldum.

Nasıl başladı güreşe olan sevdanız?

Güreşe olan sevdam 11 yaşındayken daha doğrusu tabi o zamanlar Batman’da daha yeni güreş branşı açılmıştı. Daha yeni olduğu için bizler güreşin ne olduğunu bilmiyorduk. Bir gün dışarıya çıkarken arkadaşlarımla bir araya geldim. Bir yere gidiyorlardı, nereye gidiyorsunuz dediğim de güreşe gidiyoruz dediler. Tabi bende güreşin ne olduğunu bilmeyerek bana orda bir merak sardı ve bende gittim. Daha sonra antrenörümüz İbrahim Halil Kay hocamla tanıştım. Birkaç hareket işte halat, şınav ve barfiks çekmemi istedi bende yaptım. Bu sayede beni beğenerek güreş hayatım böyle başladı.

Batman’da başlayıp, Ankara'da devam eden bir spor yaşantın var. Sendeki cevheri kim keşfetti?

Bendeki cevheri antrenörüm İbrahim Halil Kay hocam keşfetti. Sağ olsun daha ilk mindere ayak basmamda bile, sen çok iyi yerlere geleceksin derdi. Ardından sürekli hiç bırakmadan ve hiç pes etmeden devam ettirmemi söylerdi. Çok şükür hocam İbrahim Halil Kay’ı hiç mahcup etmeyerek buralara kadar geldim. Yani bizlere olan desteği, çalışması, çalıştırması, sürekli ilgilenmesi, benim buralara kadar bu seviyelere gelmemin en büyük destekçisi ve etkisi olan İbrahim Halil Kay hocamdır.

Güreş her insanın yapabileceği bir spor dalı değil. Fizik olarak güçlü olmanın yanı sıra, yoğun emek istiyor. Günde kaç saat çalışıyorsun?

Tabii güreş sporu her insanın yapabileceği bir spor dalı değildir. Güreş çok mücadele çalışma ve sabır isteyen bir spor dalıdır. Bundan dolayı bende günde çift antrenman, bazen 3 antrenman olmak üzere, antrenmanlarıma devam ediyorum. Sabah jimnastiği 1 saat olmak üzere ve sabah antrenmanı 2,5 saat, akşam antrenmanı da 2,5 saat olmak üzere toplam 6 saat çalışıyorum. Antrenmanlarımı hiç aksatmadan devam ediyorum ki, yeni hedeflere ulaşıp, yeni madalyalar kazanıp ve bayrağımızı en iyi şekilde temsil etmek için.

Bir Türkiye şampiyonu olmak nasıl bir duygu?

Kesinlikle eşi benzeri olmayan bir duygu. Çünkü şampiyonalar çok uzun bir antrenman programı. Sabahları erken saatte kalkıp antrenman yapıp tekrardan akşamları antrenman ve aynı zamanda güreştiğiniz kiloya düşüp o kiloyu korumak için aç ve susuz kalmanız gerekiyor. Bunların üstüne yaşanan bir dünya sakatlık sonucunda, herşeye rağmen o mindere çıkıp tüm gücünüzle güreşip o şampiyonluğu alıp o kiloda Türkiye’de en iyi güreşçisi olarak anıldığını bilmek, bu gerçekten de yıllarca çektiğin her şeyin karşılığını almak için sadece birkaç dakikada ortaya koyduğun performansın karşılığı aldığın o zafer, hayatta tadılabilecek en güzel duygulardan birisidir.

Dünya ve Avrupa Güreş Şampiyonasında büyük bir başarı elde ettiniz. Nasıl bir yarış deneyimiydi sizin için?

Avrupa 2.’ncisi, dünya 3.’ncüsü ve Balkan 1.’ncisi olduktan sonra çok büyük bir deneyim yaşadım. Farklı farklı ülkelere gittim. Oradaki kültürü, insanları az da olsa tanıma fırsatım oldu. O platformlarda güreşmek bende inanılmaz bir özgüven oluşturdu. Oradaki rakiplerimi tanıma fırsatım oldu. Zaten ülkemi temsil etmek ve bayrağını göndere çekmek benim en büyük hayalimdi. O hayalimi gerçekleştirmek tarif edilemez bir duygu.

Kariyer hedefleriniz arasında aktif sporu bırakmadan, mutlaka gerçekleştirmek istediğiniz bir şey var mı?

Aktif sporu bırakmadan gerçekleştirmek istediğim, beden eğitimi öğretmeni olmak. Zaten benim küçükken okulda öğretmenlerimiz büyüyünce ne olmak isterdiniz sorusuna, ben de hep ‘Beden eğitimi öğretmeni’ olmak istediğimi söylerdim. Tabii hem öğretmenlik hem de aktif sporculuğumu yani ikisini beraber yapmak isterim. Benim aktif sporu bırakmadan, beden eğitimi öğretmeni olmayı mutlaka gerçekleştirmek isterdim. Zaten üniversitede de o bölümü okuyorum.

Peki Batman’ı hem Avrupa’da, hem de dünyada temsil ettiniz ve başarı elde ettiniz. Yerel yöneticiler olsun, idare amirleri olsun, destek çıkan oldu?

Batman’ı, ülkemi, Avrupa ve dünyada temsil ederek öncelikle Batman Petrolspor kulübü yöneticilerinin bana verdikleri büyük desteklerin dolayı teşekkür ederim. Gerek antrenörümüz olsun gerekse de yöneticilerimiz olsun, bizim için sabah-akşam demeden desteklerini esirgemediler. Milli takım hocalarım, federasyon başkanımız hepsi bizlere desteğini esirgemediler. Bundan dolayı hepsine çok teşekkür ederim. Büyük emekleri ve hakları var üzerimizde sağ olsunlar.

Güreşte kendinize örnek aldığınız rol model sporcu oldu mu?

Güreşte Taha Akgül abime hep özenirim, onun gibi Avrupa, dünyada ve olimpiyatta şampiyon olmak isterim. Onu örnek alıyorum ve onun gibi büyük şampiyonluklar elde edip hem ülkemi hem de Batman’ı en iyi şekilde temsil etmek isterim.

Sizden örnek alıp güreşçi olmak isteyen gençler oluyor mu?

Örnek alıp güreşçi olmak isteyen birçok kişi oldu. Özellikle bizim mahalleli çocuklar hep beni örnek alırlar ve benim yolumdan gitmek isterler. Şu anda zaten küçük kardeşim olsun, yeğenim olsun onlarda şu an benim yolumdan gidiyorlar. Petrolspor altyapıda tesisinde antrenmanlarını devam ettiriyorlar. İkisi de Türkiye şampiyonluğunu elde etmişler.

Medya beklediğin ilgiyi gösterdi mi sana?

Medya olarak beklediğim ilgiyi hiç göremedim. Yani medyada, spor olarak güreş hep arka planda kalıyor. Medya olarak güreşi daha çok ön planda tutmak gerekir diye düşünüyorum. Çünkü olimpiyatlara bakıyorum en başarılı spor dalı güreştir ve o kadar başarılı olduğu halde halen medyada ön planda değil. Eğer ön planda olursa bizi destekleyenlerin sayısı da artacaktır.

Bu güzel röportaj için sana çok teşekkür ederim. Son olarak neler söylemek istersiniz?

Öncelikle benimle röportaj gerçekleştirdiğiniz için sizlere çok teşekkür ederim. Başta beni bu seviyeye kadar getirip destek çıkan İbrahim Halil Kay hocam olmak üzere, Batman Petrolspor Kulübü genel müdürlüğü yöneticilerine ve TPAO Batman Bölge Müdürü Mustafa Demir beye teşekkürlerimi sunarım. Batman Petrolspor altyapısında çok mükemmel derecede bir başarı var. Yani Batman’da çok aşırı derecede yetenekli gençler ve çocuklar vardır. Bunları göz önünde bulundurmak için Kahramanmaraş’ta bulunan Türkiye olimpiyata hazırlık merkezi şahsen bende orda yetiştim ve Türkiye Olimpiyat hazırlık merkezinin Batman’da da olması gerektiğini düşünüyorum. İsterim ki bu çocuklar daha iyi yerlere gelebilsin. Böyle bir proje Batman’a şarttır. Bundan dolayı başta Gençlik ve Spor Bakanımız olmak üzere ve tüm yetkililerden istediğim bir an önce Batman’da TOHM merkezinin açılması olacaktır. Beni dinlediğiniz için sizlere çok teşekkür ederim.

Röportaj: Abdurrahman AVŞAR