Bu oyun sistemi iyi savunma yapmak ve orta sahayı daha fazla oyuncu ile kapatmak anlayış üzerine kuruludur. Hücum çıkışlarda 3-5-2 oyun sistemi savunma duruşunda ise 5-3-2 oyun anlayışı benimsemektedir. Defans hattı 3 merkez savunmacıdan, orta saha bir ön libero ve iki sekiz numara özellikli oyunculardan, kanatlar hem hücum hem de savunma özelliği olan 2 bek, orta saha özellikli oyunculardan hattı iki forvet oyuncusundan oluşur. Hücum çıkışlarda tercihe göre bek oyuncularının biri hücuma destek verirken diğer savunmayı dörtleyebilir. Eğer iki bek oyuncusu hücuma destek verirse savunma üçlüsü hücum yönüne göre çizgiye kadar kaymaları yaparak rakibin hücum oyuncularına yakın duruşları ile mesafeleri daraltıp kompaktlığı sağlayabilmelidirler. Bek oyuncuları hem hücum hem de savunma görevlerini yerine getirebilmek için alanları en uzun bölgeye sahiptirler. Pozisyon olarak koşu mesafeleri en uzun ve özellikle koşu tamponları çok yüksek olmalıdır. Orta sahada ön libero daha çok savunma görevini yerine getirirken, diğer iki orta saha oyuncusu hücumu yönlendirmektedir.

Forvet oyuncuları gerek orta sahadan gerekse kanatlardan gelişecek ataklarda yapacak oldukları koşu yolları sayesinde pozisyonun etkinliğini artırmalı ve takım arkadaşlarına pozisyon oluşturulmalıdırlar. Hücumda iki forvet oyuncusunun birbirlerini kademeli desteklemeleri, bek oyuncularının hücum ve savunma özelliklerinin olması, orta saha oyuncuları savunma güvenliğini bırakmadan hücuma geçişleri desteklemeleri, hücumdayken savunmanın takım oyunu koruyarak kompaktlığı  sağlamaları gerekir.

Takımımızda 3-5-2 oyun sistemini uygulamak istiyorsanız oyuncuların pozisyonlarını pozisyonlarını özelliklerini taşımaları gerekmektedir. Aksi takdirde bu oyun sistemini uygulamak avantaj yerine dezavantaj olabilir. 3-5-2 /5-3-2 Avantajları bu oyun isteminde savunma daha fazla oyuncu ile kapatıldığı için savunma güvenliğini net şekilde alınmıştır. Savunmadaki sayısal üstünlük sayesinde her pozisyonun güvenliği kademeli olarak alınmıştır. Orta saha üçlü ve beşli oluşturulduğu için daha uzun süre topa sahip olunabilir. Geçişler daha alternatifli yapılabilir. İki forvet oyuncusuna orta saha ve kanatlardan destek gelirse hücumda çeşitlilik kolayca sağlanabilir. Bek oyuncularının hücuma katılımı ile sonuçlandırmada sayısal üstünlük elde edilebilir. Kanatlardan gelişen ataklarda ve ortalarına bir forvet oyuncusunun ıskalayabileceği bileceği topu diğer forvet oyuncusunun sonuçlandırabilme ihtimali yüksektir.

3-5-2/5-3-2 Oyun sistemde dezavantajları savunma anlayışı ön planda olduğu için hücumlarda çıkışlarda sayısal üstünlük elde edilmeyebilir ve hücuma geçişler yapılmayabilir. Kanatlar bir oyuncu ile kapatıldığı için mesafeler çok uzun ve savunulması zor olacaktır. Orta saha ve kanat oyuncuları hücuma yeterli desteği vermediklerinde pozisyon üretmede zorluklar olabilir. Rakip takımlar kanatları iki oyuncu ile kapattıklarında savunmada zaaflar oluşabilir. Bek oyuncularının hücuma katılımı ile boşalan bölgeye stoper oyuncuları önlem almazsa kanatlarda boşluklar oluşabilir. Rakipler çift forvet ile oynandığında savunmada adam paylaşımı ve birebir eşleşmelerde zaaflar oluşabilir. Üçlü ve beşli savunma çizgisinde iyi iletişim kurulamazsa ofsayt pozisyonlarında sıkıntılar oluşabilir.