Uzun yıllar Batman Petrolspor kulübünde görev yapan Petrolspor Güreş Baş Antrenörü İbrahim Halil Kay bu haftaki röportajımızın konuğu. Güreş Federasyonu tarafından yılın en centilmen antrenörü ünvanını da alan Kay ile Batman’ın güreşini konuştuk.

14 Yaşında güreşe başlayan İbrahim Halil Kay’ın güreş macerası 1997 yılında sporcu olarak 2010 yılında ise güreş antrenörü olarak devam etti.

Güreş takımlarında 110 lisanslı sporcularının bulunduğunu kaydeden Kay, bu sporcuları arasında Dünya, Avrupa, Balkan ve Türkiye şampiyonlukları çıkaran milli sporcuların olduğunu kaydetti.

Hocam biz sizi tanıyoruz ama okuyucularımıza biraz kendinizi tanıtır mısınız?

1983 yılında Batman’da doğdum. İlkokul, ortaokul, lise ve nihayetinde üniversite lisans eğitimimi Batman’da tamamladım. Evli, 5 çocuk babasıyım.

İbrahim Halil bey, öncelikle röportaj talebimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ediyoruz. Söyleşimize klasik bir soru ile başlayalım spor hayatınıza nerede ve nasıl başladınız?

Bu şekilde güzel bir söyleşi imkânı tanıdığınız için ben teşekkür ederim. Güreş hayatıma henüz 14 yaşında iken güreşe olan merakımın babam Arif Kay tarafından keşfi ve amcam Mehmet Emin Kay’ın beni motive eden konuşması ve beni Batman Petrolspor güreş takımı ve üzerinde emeği olan Abdurrahman Demirtaş hocamla tanıştırması ile başladı.  Yani tatlı bir merak hayatımın gerçeği oldu adeta. Süreç içerisinde Petrolspor güreş takımının bir süreliğine kapanması aşamasında Gençlik Spor il müdürlüğü bünyesindeki güreş takımında çalışmalarımıza devam ettik.

Neden güreş? Futbol ya da başka bir spor değil?

Küçüklüğünden beri spora yatkınlığım vardı. İlkokul ve ortaokulda atletizm ve futbol takımında yer aldım. Aslında futbolu da çok seviyordum ama babam benimle aynı görüşte değildi. Beden yapısı olarak güreşe elverişli olmam babamla ortak noktamız olan güreş sevgisinde buluşmamıza sebep oldu. Bugün böyle bir karar aldığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Baba sözü dinlemenin faydasını gördük diyebiliriz.  Güreş sporuyla, peygamberimizin kendisinin bizzat ilgilenmiş olması hem de ata sporumuz olmasının getirdiği manevi iklimin kuşatıcı bir yönü bulunması bizim bu sporda sebat etmemize vesile olduğunu düşünüyorum. 

Petrolspor güreş takımında kaç yıl görev aldınız ve bu görevde ne kadar kaldınız?

Batman Petrolspor’daki güreş maceram 1997 yılında sporcu olarak 2010 yılında ise güreş antrenörü olarak göreve başlamamla devam etti ve hala aynı şevk ve motivasyonla sporcularımla beraber bu süreci devam ediyoruz.

Kısıtlı vakte sahip ve spora zaman ayıramayan kişilere ne önerirsiniz?

Fiziksel aktivite yapmanın büyük önemi vardır. Özellikle yaşadığımız Covid-19 süreci fiziksel aktivitenin insan vücudunda gerek motor faaliyetlerinin devamı gerekse de sosyal ve duygusal açıdan ne kadar ehemmiyetli olduğunu gösterdi. İnsanlar sporun sadece hareket boyutu olmadığını aynı zamanda sosyal ortamların tesisi içinde önemli bir yere sahip olduğunu bilmelidirler. Malumunuz sporla uğraşmak kişileri kötü alışkanlıklardan korumaktadır.

Spor yapmak isteyenler için spor malzemelerinin önemi nedir?

Bir sporcu için elbet malzeme önemlidir. Ama malzemeden önce gelen, kişinin kendi yüreğinde bu spora karşı olumlu bir yaklaşım oluşturmasıdır. Kişide kabiliyet ve istek önemlidir yalnız önemli olan mevcut kabiliyetlerin işlenerek yeteneklere dönüştürülmesidir. İşte tamda burada gerek alt yapı gerek malzeme ve ihtiyaçların temini bu yeteneklerin daha çok ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Bazen küçük bir ada ülkesinin sosyal ve donanımsal ihtiyaçlarının karşılanmasıyla sporda nice harikalıklar ortaya çıkarttığı bilinmektedir.

Bünyenizde kaç sporcu mevcut ve sizin yetiştirdiğiniz Türkiye ve dünya şampiyonası derecesi yapmış milli sporcular var mıdır?

Batman Petrolspor güreş takımı bünyesinde şu an 110 lisanslı sporcumuz bulunmaktadır. Bunlardan 30’a yakını milli sporcudur. Bunlar arasında Dünya, Avrupa, Balkan ve Türkiye şampiyonlukları çıkaran   milli sporcularımız bulunmaktadır. Alt yapıdan yetiştirdiğimiz bu sporcularımızın gösterdiği başarılar Anadolu kulüplerinin dikkatini çekmiş zamanla güreşçi transfer eden bir spor kulübüne dönüşmesine yol açmıştır.

İbrahim Halil bey spor kariyerinizde sizi en çok etkileyen ve iz bırakan olay nedir?

En çok beni etkileyen iki olay olmuştur. Birincisi 2016'da Sırbistan'da düzenlenen Avrupa Şampiyonasında güreşçimiz Doğan Kara’nın son saniyede verdiği puanla Avrupa şampiyonasını kaçırması ve bunun sonucunda Avrupa ikincisi olması ve istiklal marşımızı son saniyeyle okutamama üzüntüsüdür. Sevinç olarak da 2014 yılında Ermenistan'da düzenlenen Dünya şampiyonasında sporcumuz Sinan Sadak dünya şampiyonu olması ve 2020 yılında Türkiye'nin en iyi altyapısına sahip olmanın verdiği haklı gururla takım halinde 114 takım içerisinde 13-15 yaş kategorisinde Türkiye şampiyonu olmamızla taçlanması beni aşırı şekilde mutlu etmişti.

Kariyerinizde hangi dereceler mevcuttur bunları açıklar mısınız?

Kariyerim boyunca birçok başarıya imza attık. Bunların başında Dünya, Avrupa, Balkan ve Türkiye şampiyonlukları, güreş takımımızın büyükler serbest birincilikte büyükler grekoromen ikinci ligde yıldızlar birincilikte minikler birinci güreş liglerinde devam etmektedir. İşitme engelli güreş takımımız 2019 yılında büyüklerde Türkiye ikincisi oldu. 2018 yılında da Türkiye güreş federasyonu tarafından yılın en başarılı ve centilmen antrenörü seçildim. Ayrıca 13-15 yaş milli takımda görev yapmaktayım.

Güreşin popülaritesi Türkiye’de ne kadar azaldıysa Batman’da da benzer bir durum var. Güreşin daha popüler olması için neler yapılmalı?

Batmanımızın son zamanlarda almış olduğu başarılarından dolayı güreşe ilgi ve alaka çok iyi bu ilgi alakanın daha çok iyi olabilmesi için Batmanımızdaki basının ulusal ve uluslararası derece yapmış olan sporcularımıza haberlerinde daha çok yer vermesi lazım. Çünkü şampiyon sporcu kolay kolay yetişmiyor sporcularımız ilimizi ve kulübümüzü en güzel de şekilde temsil etmekte bu gençlerimize değer vermek lazım.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Batman Petrolspor güreş takımı olarak tabii ki aldığımız bu başarıların arkasında önemli bir ekip ruhu olduğunu söyleyebilirim ve Türkiye Petrolleri gibi güzide şirketimizin sporcularımızın maddi ve manevi her zaman arkasında olması başarımızın en büyük faktörüdür. Bir çiçekle bahar gelmez malumunuz, bu sürecin tüm aşamalarında birçok kişinin katkısı vardır. Sosyal açıdan dezavantajlı bireyleri sporun desteğiyle sosyal hayata entegre etmenin ve unutulmuş sokaklardan minderlerin parıldayan yüzeyine çıkarmak bizim için en mutlu en tatlı övünç kaynağıdır. Her şeyin başında anasına babasına memlekete hayırlı birey evlat olmaları için çıktığımız bu yolda tüm sporcularımı kutluyorum. Son olarak almış olduğumuz başarılarda büyük faktörü olan Türkiye Petrolleri Genel Müdürümüz sayın Melihan Bilgin’e, Bölge Müdürümüz ve Batman Petrolspor kulübü başkanımız sayın Mustafa Demir'e kulüp yöneticilerimize ve burada isimlerini yazamayacağım kadar çok gizli kahramanlara teşekkür ederim.

Röportaj: Abdurrahman AVŞAR