Uzun bir aradan sonra tekrar spora başlarken nelere dikkat etmeliyiz?

Spora uzun süreli ara vermek, düzenli ve disiplinli bir zaman periyodunda elde edilen pek çok şeyin kaybına sebep olur. Peki, bu her şeyin bittiği, yeniden eski performansınıza ulaşamayacağınız anlamına mı geliyor? Uzun aradan sonra tekrar dönmek, eskisinden de iyi olmak gayet mümkündür.

Kas-iskelet sistemini uzun süre dinlendirdikten sonra egzersize yeniden başlama evresinde düşük – orta tempolu kardiyovasküler egzersizleri tercih etmelisiniz. Solunum ve dolaşım sistemini bilinçli şekilde güçlendirmek, ilerleyen haftalarda programınıza dahil edeceğiniz ağırlık antrenmanlarından alacağınız verimi maksimum düzeye taşır. Kardiyovasküler egzersiz programınızı haftada minimum 3 maksimum 5 günle sınırlayın. Kardiyo esnasında karın kaslarınızı etkin bir şekilde hissetmeniz, motivasyonunuzu artıracaktır.

Sporu bırakmadan önce egzersizde ya da beslenmede sorunlar yaşamış ya da eksiklikler yapmış olabilirsiniz. İşte bu yüzden, yeni süreçte, çok daha etkili bir dönüş için yapmanız gereken bu eksikliklerin bilincinde olmak. Sebze ve meyve tüketiminize, su tüketiminize, protein ve karbonhidratın yanı sıra sağlıklı yağ tüketiminize dönüş sürecinde daha çok dikkat etmelisiniz. Unutmayın ki beslenmeniz bu süreçte sizi belki de en zorlayacak fakat tempoya yeniden en hızlı adapte edecek unsurdur.

Sporun başından sonuna sizi en çok ayakta tutacak kısma gelecek olursak, bol sıvı tüketimi elbette. Sıvı tüketiminiz vücudu harekete geçirmek kadar terleme ile kaybettiğiniz suyu kazanmanızı da sağlayacaktır. Unutulmamalı ki vücudun sıvı ihtiyacı yalnızca su içerek kazanılamaz bu yüzden öğünlere mutlaka sebze eklenmelidir. Spora döndüğünüzde hamlık ağrıları sıklıkla çekebilirsiniz bu durumlarda da potasyum kaynaklı besinleri tüketmeye gayret gösterin.

Sağlıkla kalın.