Batman‘da uzun yıllar basketbol antrenörlüğü yapan Aydın Demirboğa, bu haftaki Medya Spor 72’nin konuğu oldu. Antrenörlüğe başladığı günden bugüne kadar yaklaşık 10 binin üzerinde sporcu yetiştirdiğini dile getiren Demirboğa, basketbolun desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Batman‘da basketbolun duayeni Demirboğa, iyi sporcuları antrenman ve maçlara getirmek için ev ev, kapı kapı dolaşıp ailelerinden izin almak için büyük mücadeleler verdiğini kaydetti.

Unutulmayan anılarını paylaşan başarılı basketbol hocası Demirboğa, “Uzun yıllar önce yıldız kızlar da Batman ve Güneydoğu şampiyonu olmuştuk. Türkiye finallerine gidecektik haber gazeteler de çıkınca en iyi oyuncularımızdan birinin velisi sırf kızının resmi gazetede çıkmış diye kızını bir daha basketbola göndermedi. Belki de o gelseydi o sene Türkiye şampiyonu olacaktık“ dedi.

Yaklaşık 26 yıldır Batman‘da basketbol antrenörlüğü yapan Aydın Demirboğa, bu haftaki röportaj konuğumuz. Batman’ın başarılı basketbol hocası Demirboğa, sorularımızı yanıtladı.

İlk olarak 10-11 yaşlarında Petrolspor’da altyapıda futbolcu olarak spora başlayan deneyimli hoca Demirboğa, ortaokul yıllarında basketbola merak sarıp, futbolu bırakıp basketbol oynamaya başladı.

Başarılı hoca Aydın Demirboğa röportajıyla sizi baş başa bırakıyoruz…

Kendinizden bahseder misiniz?
1976  Batman doğumluyum. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spor yöneticiliği bölümü mezunuyum. Evli ve 2 çoçuk babasıyım. Yaklaşık 26 yıldır Batman‘da basketbol antrenörlüğü yapmaktayım. Basketbol ile birlikte yüzme ve tenis antrenörlüğü yapıyorum. Aynı zamanda futbolla ilgilenip futbol oynuyorum. Antrenörlüğe başladığım günden bugüne kadar yaklaşık 10 binin üzerinde sporcu yetiştirdim. Bunlara BESYO hazırlık kursları da dahil. Toparlayacak olursak kendimi bildim bileli, sporun içindeyim ve ömrüm yettiği kadar kendimi spora ahlaklı, saygılı ve yetenekli sporcular insanlar yetiştirmeye adayacağım.

Klasik ama önemli bir soruyla başlayalım mı? İlk olarak sporla tanışmandan bahseder misin? Basketbol sporuyla ilk tanışmanız nasıl oldu?
İlk olarak sporla tanışmam 10-11 yaşlarında Petrolspor’da altyapıda futbolcu olarak tanıştım. Daha sonrasında ortaokul yıllarında basketbola merak sardım ve futbolu bırakıp basketbol oynamaya başladım.

Batman’da basketbol sporunun gelişmesine çok önemli katkılarınız oldu. Biraz bahseder misiniz?
Batman basketboluna çok katkım oldu. Antrenörlüğe başladığım yıllarda sporcuları salona çekmekte çok zorlanıyordum. Özellikle kız çocuklarını. O günlerden bugünlere bakacak olursak, önceden çoğu iyi sporcu aileleri, çocukları sporla uğraşmasına karşıydılar. İyi sporcuları antrenman ve maçlara getirmek için ev ev, kapı kapı dolaşıp ailerinden izin alıyordum. Onlara ne iş yaptığımızı, ne için mücadele ettiğimizi anlatıp çocukların gelecekleri için kişişel gelişim, analatik zeka ve kültür kaynaşması için sosyal açıdan çocuklara iyi gelecek diye ikna etmeye çalışıyordum. Ama şimdi ki aileler çok bilinçli ve çocuklar da çok şanslı. Artık veliler çocuklarını getirip antrenörlere teslim ediyorlar. Geçmişe baktığımızda iyi ki de zamanın da bunları yapmışız, çok fazla insanın geleceğine dokunmuşuz ki şu anda binden fazla sporcum öğretmenlik, antrenörlük ve bir çok spor kurumun da çalışması, antrenörlük yapması gururunu yaşıyorum. O yüzden Batman‘da basketbol duayeni diye hitap ederler.

Bünyenizde kaç sporcu mevcut ve sizin yetiştirdiğiniz derece yapmış milli sporcular var mı?
Şu anda  Petrolspor‘da 45 lisanslı, 80 lisansız olmak üzere toplam da 125 sporcu bulunmakta. Ayriyeten Belediyespor‘da basketbol kordinatörlüğü altında A takım 30 bayan ve erkek. Altyapıda ise yaklaşık 150 sporcu lisanslı ve lisansız olmak üzere 180 sporcu bulunuyor. Evet milli derecesine sahip olup yetiştirdiğim sporcular var tabiki. Şu anda Beşiktaş forması giyen ve A milli takım kadrosun da yer alan Şehmus Hazer benim ve antrenör arkadaşlarımızla birlikte kurduğumuuz jenerasyondan çıktı. Onunla birlikte birkaç sporcumuz daha ligler de oynuyor. İnşallah en kısa zaman da onların da isimlerini duyarız.

Kariyerinizde hangi dereceler mevcuttur, bunları açıklar mısınız?
Kariyerimde 100‘ün üstünde kız ve erkek Batman şampiyonlukları, 70’in üstünde Güneydoğu şampiyonlukları.
* 6 Tane Anadolu şampiyonluğu (bunlar eski ve yeni statü olarak değişmekte)
* 2 Tane Türkiye finalleri
* 1 Tane Türkiye şampiyonluğu (12 dev adam)
* 1 Tane bölgesel ligten takımı 3. lige çıkarmak
bu başarılar kariyerimin dereceleridir diyebiliyorum.

Hangi külüplerde antrenörlük yaptınız?
Gençlik Spor Kulübü, Emniyetspor, Belediyespor, 2015 yılından beri de Petrolspor, 2021 Belediyespor A takım antrenörü (kız ve erkek) basketbol kordinatörlüğü.

Basketbol dışında takip ettiğiniz sporlar var mı?
Basketbol dışında futbol, yüzme, tenis gibi sporları yakından takip ederim.

Bugüne kadar unutmadığınız bir anınız var mı?
Bir sürü anım var ama unutmadığım, uzun yıllar önce yıldız kızlar da Batman ve Güneydoğu şampiyonu olmuştuk. Türkiye finallerine gidecektik haber gazeteler de çıkınca en iyi oyuncularımızdan birinin velisi sırf kızının resmi gazetede çıkmış diye kızını bir daha basketbola göndermedi. Belki de o gelseydi o sene Türkiye şampiyonu olacaktık. Çünkü çok iyi bir jenerasyonumuz vardı. Basketbol da çok başaralı olan bir insanın başarılı olduğu için gazeteye çıkması ve bunun için ailesi tarafından gönderilmeyip gelmemesi beni çok üzüntüye koyup hala unutamadığım anılarım arasında.

Genç sporculara iyi bir basketbolcu olabilmeleri için ne önerirsiniz?
Onlara önerim kendilerine bir hedef belirlesinler ve bu hedef doğrultusunda çok çalışıp bu işten gerçekten iyi anlayan antrenörler nezaretinde çalışsınlar. Bol bol kitap okuyup kendileri de hem kişişel, hem fiziksel gelişmelerinde katkı da bulunsunlar. Okulu hiçbir zaman ihmal etmesinler. Çünkü basketbol uğraşan insanlar kültür seviyeleri diğer spor branşlarına göre daha yüksektir. % 90 ya üniversite mezunu ya da okuyordur. Çünkü iyi antrenörlerle çalıştığın zaman bir müddet sonra senden iyi bir basketbolcu çıkıp çıkmacağını tahmin edebilir, seni başarılı olabilceğin başka bir spor branşına yönlendirebilir. Yine de her kapı eğitime çıkıyor. Ondan dolayı okulunuzu okumayı, kendinizi geliştirmeyi, bol bol kitap okumayı ihmal etmeyin.

Batman‘da spor denince akla ilk gelen futbol oluyor. Sizce basketbola olan ilgi ne düzeyde?
Sadece Batman‘da değil dünya genelinde spor branşı olarak futbol geliyor ve bunun arkasında gelen basketbol oluyor. Şu anda Batman basketbolu 4,5 yıl önceye göre duraklama da. Bunun ana sebebi yapılan yatırımlarla ilgili. Bundan 4,5 yıl önce Petrolspor‘un basketbola yatırım yaptığı zamanlarda maçlar da trübinler tıklım tıklım doluydu. O dönem o kadar taraftar futbol maçlarına bile gitmiyordu. Çünkü o dönem herkes ailesini, çocuğunu, eşini alıp maça geliyordu. Yatırım yapıp iyi takım kurarsanız seyir zevki artar ve basketbola olan ilgi inanıyorum ki Batman‘da futbolun önüne geçecektir. Hem de futbol takımlarına yapılan bütçelerin dörte biri kadar parayla.

İdolünüz hiç oldu mu? Kendinize örnek aldığınız, sizin için rol model olan bir basketbolcu ve neden o isim?
İdol olarak gördüğüm basketbolu sevmemdeki en büyük etken Aydın Örs‘tür. Efes Pilsen‘in başındayken Koraç kupasını almaları benim için başlangıçtı. Yol haritamı o gün çizdim. Onun kadar başarılı olamasamda hedeflerinin büyük bir bölümünü gerçekleştirdim ve gerçekleştirmeye devam edeceğim. Ne zamanki süper lige bir Batman takımını çıkardıysam hedeflerimi gerçekleştirmiş olacağım.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?
Son olarak söylemek istediğim Batman‘da özelikle resmi kurumların basketbola çok fazla destek vermesi. Şundan emin olsunlar ki verdikleri desteğin daha fazlasını kazanırlar. Şu anda Batman Belediyespor kız ve erkek A takım basketbol takımını kurdular. Bizler de il temsilcisinden en alt kademeye kadar elimizden ne gelirse onlara yardımcı ve destek olacağız. Bunun için başta sayın Valimiz Hulusi Şahin beye ve spor müdürü Burak Eren‘e teşekkür ederim. Dilerim ki diğer resmi kurumlara da yansır. Son olarak değerli ailelerimizden bir isteğim olacak. Çocuklarınızı spor branşı ayırt etmeden bir branş tercih etmesini öneriyorum. Çocukları çok fazla ders çalıştırarak ya da evlerden çıkarmayarak emin olun ki istediğiniz verimi alamayacaksınız. O çocukların sosyal ve kültürel gelişimi için enerjilerini atabilecekleri bir ortam hazırlamalısınız. Ayrıca ilgi ve alakanızdan dolayı sizlere şahsım ve Batman basketbolu olarak teşekkür ederim.

Röportaj: Abdurrahman AVŞAR