Merhaba değerli okuyucular ve spor severler. Modern ve kadim kent olan Batman’ımızın kültürel açıdan her ne kadar güzel izlenimler bırakıldığı gözler önüne serilse de mutlaka eksiklikleriyle de defaten ortaya çıkmaktadır. En önemlisi de spor kültürünün eksikliğidir. Bugün bazı küçük şehirlerdeki sportif tesisleşmesi futbol takımlarının büyük başarılar elde etmesindeki literatüründe en büyük etkendir.

Ben spor yorumcusu ve sporu sevdiğim için iyimser olmak zorundayım. Sportif başarılar, altyapı ve tesisleşmekten söz etmek istiyorum.

Batman futbolundan söz edecek olursak bazı sorunlarla karşı karşıya kaldığımızı dile getirmek zorundayım.  Futbolda başarı sadece sahada oynanan oyundan geçmiyor. Asgari müşterekte birleşip Batman futbolu sorunlarını çözmemiz lazım.

Bu sorunları çözerken de Koyunu yemek için Tilkiyle plan yapacak insanlarla değil.

Şimdi sorun derken size farklı gelip kafanızı karıştırmasın.

Ben alt yapı ve kurumsallaşmayı baz alıyorum.

Bizler, kulüplerde birçok fazla değişimi aynı anda yapmaya çalışmaya alışkanlık haline gelmişiz. Başkan değiştirme, yönetim değiştirme, hoca değiştirme ve sportif direktör değiştirme. Bu çok fazla değişimi yapmayı huy haline getirmişiz. İşte burada frene basıp çok daha fazla mali konulara, alt yapıya, tesisleşmeye, kalıcı gelirler üretmeye ve yapısal konulara eğilip, bir nevi feda dönemi diyelim; onun aciliyetini daha fazla düşünmeliyiz.

Doğru işleri doğru zamanda yapsanız kulübe hem sportif anlamda hem de ekonomik anlamda maliyetler ve getireceği gelir olarak katkı sağlayacak, meyve verecek hale gelene kadar 4-5 sene sürecek bir yolculuk bu.

Bu bir öneriydi ve inşallah bu önerimi kulüpler bundan sonra dikkate alacaklardır. Çünkü şehrimizin futbol kalitesinin yükselmemesi; Yanlış yapılanma, yanlış transfer politikası ve kısa vadede elde edilecek başarı hayali. Ama en büyük sportif başarının tesisleşmeden geçtiği aşikâr. Futbolda başarı için bazı şeyler lazım. Bunlardan en önemlisi de tesisleşme.

Malum bilindiği üzere Batman’ı bölgesel amatör ligde temsil edecek güzide kulübümüz 1955 Batman Belediyespor’dan söz etmek istiyorum.

Geçen Hasankeyf’te kamp yapmışlardı. Sağ olsun kulüp başkanı Burak Eren ve yönetim kurulu Batman basınını davet ettiler. Bizler basın mensupları olarak gittik ve çok sıcak bir ilgiliye karşılandık. Bu organizasyonda emeği geçen başta Başkan Burak Eren, yönetim kuruluna ve teknik heyete teşekkür ederim öncelikle.

Çünkü, çok güzel kaynaştık. Dostluk maçı oynadık, ardından sohbet etme ve toplantı yapma zamanımız oldu Hasankeyf’te. Gördüğüm manzara süperdi. Neden biliyor musunuz? 1955 Batman Belediyespor kurumsallaşmada gerçekten de önemli işler yapıyor. Ben böyleyim; Kurumsal yapıya sahip olduğum için, kurumsallaşmayı çok değerli buluyorum.  Futbolculara baktığımda tamamı Batmanlı yani yerli anlayacağınız. Yönetim ve teknik heyete baktığımda, açıkçası gözlerim kamaştı. Çünkü ben böyle bir yapılanmayı profesyonel kulüplerde hep görürdüm ama 1955 Batman Belediyespor’da bu tabloyu gördüğümde mutlu oldum açıkçası. Eskiden Hentbol birileriyle uçarken futbol çakılıyordu. Ama şimdi o yüksek uçan Şahin Batman’ı terk edince spor tekrardan canlandı diyebilirim neden futbol değil de spor diyorum biliyor musunuz? Çünkü kulüp başkanı sayın Burak Eren Bey bütün branşlara önem verdiğini ve başarı getirdiğine şahit oluyoruz.

Evet futbol takımından söz ediyorum.  Ama her şey futbolda sadece kurumsallaşmayla iş bitiyor mu? Elbette hayır.

Futbolda bilirsiniz sportif başarıya bakılır. Bu olmazsa zaten yapılan her şey heba edilir. Bütün sezon planlamasında harcanan paralar uçar gider. Ne kadar yazık değil mi?

Bir şehrin futbol anlamında başarı getirmesi için öncelikli hedefin tesis olması gerektiğini savunuyorum.  Bakıldığında Batman’da spor anlamında tesislerin olmadığı, futbolda başarı gelmediği en önemli etkenlerden rol oynadığını gözlemleyebiliyoruz.

Bir profesyonel takımın alt yapı lobisiyseniz, her şeyi eksiksiz yapabilmek için bir spor tesisinizin olması gerekir. Çünkü, futbolcu üretmek zorundasınız. O üretimi de yapabilmek için, uzun vadede başarıya endeksli ve üretime dayalı fabrika olmak istiyorsanız mutlaka kulübün tam donanımlı tesisi olması şarttır.  Ama bakıldığında 1955 Batman Belediyespor’un tesisi maalesef yok. Tesisleşme bu kulübün geleceği için çok önemlidir.

1955 Batman Belediyespor’un başarılı olmasını ve başarısını uzun yıllara yaymak kalıcı başarılar sağlamak istiyorsak bunun yolu tesisleşmeden geçer.

Günümüzün ekonomik şartlarında bizim gibi ekonomik sorunlar içinde olan kulüpler alt yapıdan yetiştirdikleri oyuncularla kendi ayaklarının üstünde durmaya mecburlar. Batman bu yönden şanslı bir il. Çünkü çok yetenekli ve kabiliyetli oyuncularımız var. Önemli olan onları erken yaştan itibaren futbol gelişimini sağlamamız gerekiyor.

Tesisleşme ve kurumsallaşma kendi mecrasında ilerleyen konular. Şunu unutmamak lazım; Başarı için çaba sarf ederken, diğer konularda kendiliğinden ilerlemeli. Tesisleşme, 1955 Batman Belediyespor’un geleceği için önemli.

Zaman çok çabuk geçiyor. Geçmişi konuşmak bize bir şey kazandırmaz, fakat bakın 10-15 sene önce bu konuları halledebilirdik. Çok üstünde durmadık. Skorsal başarılar üstünde durduk. Bundan sonra hem skorsal hedefler üstünde koşacağız hem de tesisleşme gibi konuları asla ihmal etmeyeceğiz.

1955 Batman Belediyespor’un kalıcı, sürekli üreten, belirli bir sistemi olan bir kulüp olmasını savunuyorum. Özellikle alt yapı ile ilgili.

Batman Gençlik ve Spor Şube Müdürü, Batman Belediyesi Spor İşleri Müdürü ve 1955 Batman Belediyespor Kulüp Başkanı Burak Eren, projeyi hazırlamak için yeterli bilgi birikintiye ve tecrübeye sahip. Bu proje hazırlandıktan sonra Gençlik ve Spor İl Müdürü Sayın Şafi Özperk’e sunulsun ve kendisi de gerekli girişimleri yaparsa inşallah kulüp için çok amaçlı bir tesisin olmasında, kadim şehrimizin çehresini değiştiren, kültürel anlamında büyük katkılar sunan sayın valimiz Hulusi Şahin beyin kaynak üreteceğinden hiç şüphem olmayacaktır.