Hayırlı Ramazanlar değerli okuyucular ve spor severler. Acısıyla tatlısıyla, iyisiyle ve kötüsüyle bir sezonu bitirmek üzereyiz. Her platformda şunu söylemişimdir; Petrolspor’da bu sezon ki hedef geçiş dönemidir diye. Evet, deyim yerindeyse tamda hedeflendiği şekilde oldu diyebiliriz.

En başa gelecek olursak…

Haftalardır hatta aylardır Batman Petrolspor konuşuldu. Gerek sosyal medya da gerekse de görsel medyada. Neler konuşuldu peki?

Batman Petrolspor düşecek denildi, yanlış transferler yapıldı ve yanlış hoca tercihi yapıldı dillerden düşmedi. Ama ben her defasında tam aksine, Petrolspor düşmeyecektir ve bu sezon geçiş dönemi yaşayacaktır diye. Aslında haksız da değildim. Çünkü neden?

Bir kulüp, sezon başlamadan aylar öncesinde planlama yapmayacaksa, ortaya hedef koymayacaksa ve o hedef doğrultusunda doğru transferler yapmayacaksa asla hedeflediği başarıya ulaşamaz. Petrolspor yönetimi de sezon başında yaptığı basın toplantısında bunu deklare etti.

Çünkü birçok nedenleri vardır; Çok fazla geçmişe girmeme gerek yok. Borçlar, mali kriz, futbolcu ödenekleri ve mahkeme kararları derken kulüp çok zor bir süreçten geçiyordu. Ama sağ olsun sayın Valimiz Hulusi Şahin devreye girip adeta can simidi oldu Petrolspor’a. Mali açıdan ve manevi anlamda kulübü düzlüğe koyduğu malum bütün Batman halkı, taraftar, spor camiası ve basın mensupları tarafından bilindiği aşikâr.

Bütün bu zorluklarda sayın Valimiz, 2006-2008 yılları arasında 2 yıl boyunca Batman Petrolspor Kulübünde 2. Başkan olarak görev yapan Batman İl Genel Meclis Başkanı A.Vahap Akbaş’ı başkan olması için ricada bulundu ve Akbaş’ta bu ricayı kırmayıp Petrolspor başkanı olmayı kabul etti. Öncelikle Abdulvahap Akbaş kimdir biraz bu bilgiyi aktarmak isteme gereği duydum tam tanıyanınız yoktur diye düşüncesine kapıldım.

01.01.1956 tarihinde Batman İluh doğumlu olan Abdulvahap AKBAŞ, ilk orta ve Meslek Lisesi eğitimini Batman’da tamamladı. 1974 Yılında profesyonel futbolcu olarak Batman Petrolspor’a transfer oldu. 1977 yılında askerlik dönüşü TPAO Batman Bölge Müdürlüğü İkmal Başmühendisliğinde iş hayatına başladı. 1992 yılında Ambarlar amiri oldu. 2005 yılı Şubat ayında emekli oldu. 2006-2008 yılları arasında 2 yıl boyunca Batman Petrolspor Kulübünde 2. Başkan olarak görev yaptı.

Evet. Bu sefer tarih tekerrür ederek, 2019 senesinde başkan olarak kutsal görevi devir aldıktan sonra adeta gününe gün katarak çok sevdiği gönül verdiği Petrolspor için yoğun bir mesai harcadı. Her defasında ve her platformda, “Bizlerde eksik olabiliriz ve hata yapabiliriz” diyen Akbaş, kendine özeleştiri yapmaktan da kaçınmadı.

Futbolda başarı sadece sahada oynanan oyundan geçmiyor. Bütün bunları toparlayacak olursak futbolcu maaşları, primler, personel maaşları deplasman giderleri vesaire.

İşte Başkan A.Vahap Akbaş bu konuda ciddi anlamda çalıştığı ve mücadele ettiği her kesim tarafından bilinmekte ve kabul edilmektedir.

Zor bir görevi devir aldığının kendisi de farkındadır elbette. Ben bu konuda iyimser olmak zorundayım. Petrolspor bu sezon sportif başarı elde edememişse de ama en azından mali açıdan doğru yönetildiğinin kanısındayım. Çünkü sayın valimizin de belirttiği gibi, borç hemen hemen yüzde 80 bitti sayılır.

Toparlayacak olursam…

Batman Petrolspor bu sezon sportif başarısızlık anlamında bizi üzdü diyebiliriz. Çünkü yaklaşık 16 senedir 2. lig hasreti yaşıyoruz. Eğer bir kulüp bir üst lige çıkamıyorsa bu benim gözümde başarısızlıktır.

Geçen günlerde sayın Valimizin bir sosyal medya platformunda Petrolspor için yaptığı açıklamaları çok değerli buluyorum.

Petrolspor artık önümüzdeki sezonun planlamasını şimdiden yapması gerekir. Eğer siz kollarınızı sıvamazsanız treni kaçırmış olursunuz. Öncelikle teknik heyet konusunda bir karara varmalıdır. Ardından transfer komitesi veya izleme komitesi tarafından, kırmızı-beyazlı ekibimizin formasını taşıyacak futbolcular transfer edilmelidir. Lütfen ama lütfen kümeden düşmüş ve son anda kendini kurtarmış kulüplerden de değil. Evet belki birkaç iyi oyuncu olabilir ama siz çoğunluk olarak o kulüplerin oyuncularına göz dikecek olursanız aynı başarısızlığı tekrar etme hatasına düşersiniz. Eğer kaliteli oyuncu transfer edecekseniz 2 yıllık sözleşme imzalamanız gerekir. Transfer politikanız böyle olması gerekiyor.

Altyapının önemi…

Doğru işleri doğru zamanda yapsanız kulübe hem sportif anlamda hem de ekonomik anlamda maliyetler ve getireceği gelir olarak katkı sağlayacak olursunuz.

Günümüzün ekonomik şartlarında bizim gibi ekonomik sorunlar içinde olan kulüpler alt yapıdan yetiştirdikleri oyuncularla kendi ayaklarının üstünde durmaya mecburlar. Batman bu yönden şanslı bir il. Çünkü çok yetenekli ve kabiliyetli oyuncularımız var. Önemli olan onları erken yaştan itibaren futbol gelişimini sağlamamız gerekiyor. Petrolspor artık tamamen altyapıya da yönelmesi gerekir. Bu planlamayı da doğru yaparsanız 4-5 sene sonra meyvelerini yiyeceğinizden hiç şüpheniz olmasın.

2. Lige çıkan Somaspor takımını kutluyorum. Play-off oynayacak takımlara başarılar diliyorum. Temsilcimiz Petrolspor’da önümüzdeki senenin planlamalarını hemen yapması gerekir. Önemli bir süreç yaşayacağız. 2.Lige çıkmak çok zor değil, ama ligden düşmek bir o kadar kolay. Transferler konusunda çok isabetli kararlar verilmesi gerekir ki ligde herhangi bir sıkıntı yaşanmasın. Başkan A.Vahap Akbaş’ın hem yönetim tarzında hem de takımda farklı kararlar alması lazım.