Bu haftaki Medya Spor 72’nin röportaj konuğu Kick Boksta Avrupa şampiyonluğu ve 3 Türkiye şampiyonluğu elde eden milli sporcu Mustafa Okuyucu.

Spora geç başlamasına rağmen büyük başarılar elde eden Okuyucu, azmi ve hırsıyla sporculara örnek teşkil ediyor. 26 Yaşında Kick Boksa başlayan ve şu an antrenörlük yapan Mustafa Okuyucu, onun yolunda yürüyecek sporcuları yetiştiriyor.

Spora ilk başladığı yıllarda dönemlerinde maddi kısıtları çok fazla olduğunu belirten Okuyucu, “Hem çalışıp hem de spor yapmak zorunda kalıyordum. Çok az spor salonu vardı. Gündüz vakti çeşitli işlerde çalıştığımdan ötürü geceleri uykumdan feragat edip spor yapıyordum” dedi.

Kick boksta başarıya giden tek yolun süreklilik ve doğru eğitim olduğunu belirten başarılı antrenör Okuyucu, “Biz salonda öğrencilere doğru eğitim ve teknikleri verdiğimiz gibi spora teşvik ediyoruz. Onlara en büyük etkenin devamlılık olduğunu aşılıyoruz. Kick boks dalının ağır bir dövüş sanatı olmasından ötürü süreklilik ve disiplin gerektiriyor. Gün içerisinde ne işiniz olursa olsun antrenmanları kaçırma lüksünüz yok aksi halde kazanamazsınız. Survivor şampiyonu Çağan Atakan Arslan’la dövüştüm ve onu yendim. Bu başarıyı elde etmek kolay olmadı. Çok çalıştım ve kazandım. Daha iyi başarılar için daha çok çalışacağım” diye konuştu.

Kazanmayı öğrencilerine aşıladığını belirten Okuyucu, “Birçok kişiyle ringe çıktım ve kazandım. Şu an da kazanmayı öğrencilerime öğretiyorum. Hedefiniz ne olursa olsun vazgeçmeyin. Hayallerinizin peşinden gitmekle kalmayın koşun ve onlara yetişin. Bunun sonucunda muhakkak kazanacaksınız” dedi.

Sizleri başarılı antrenör Okuyucu’yla yapılan röportajla baş başa bırakıyoruz.

* Öncelikle sizi tanıyalım Mustafa Okuyucu kimdir?

- Ben Mustafa Okuyucu.1982 Batman doğumluyum. Lise mezunuyum. Milli sporcu ve Kick Boks antrenörüyüm. Evli ve 5 çocuk babasıyım. Uzun yıllar kick boks branşında dövüşmüş Türkiye ve Avrupa dereceleri yaptıktan sonra benim yolumda yürüyecek sporcular yetiştirmeye başladım. Öğrencilerimizden İslam Ucan bunlara bir örnektir.

* Spora ne zaman başladınız?

- 26 Yaşında spora başladım. Dönemimizin şartları gereği spora erken yaşlarda başlayamadım. Fakat kısa süre içerisinde kazanmış olduğum başarılarla bunu telafi ettim.

* Kick boksa ilk başladığınız dönem nelerle karşılaştınız?

- Spora ilk başladığım yıllarda dönemimizin maddi kısıtları çok fazlaydı ve hem çalışıp hem de spor yapmak zorunda kalıyordum. Çok az spor salonu vardı. Gündüz vakti çeşitli işlerde çalıştığımdan ötürü geceleri uykumdan feragat edip spor yapıyordum.

* Kick boks nasıl bir disiplin gerektiriyor? Antrenman rutininizi anlatır mısınız.

- Kick boks, kişinin el ve ayak becerilerini son raddeye kadar kullanmasını gerektiren bir spor dalıdır. Ağır idmanlar sonucu kazandığınız kondisyon ve dövüş teknikleri sayesinde başarı elde edebileceğiniz bir dövüş sanatıdır. Kick boksta başarıya giden tek yol süreklilik ve doğru eğitimdir. Biz salonda öğrencilere doğru eğitim ve teknikleri verdiğimiz gibi spora teşvik ediyoruz. Onlara en büyük etkenin devamlılık olduğunu aşılıyoruz. Haftanın 4 günü birebir çalışmalarımızla doğru tekniği öğretiyoruz. Bu disiplin ve özgüven ile başarılı oluyorlar.

* Maça çıkarken nasıl konsantre oluyor ve maç sırasında ne hissediyorsunuz?

- Maça çıkmadan önce bugüne kadar yaptığım çalışmaların ne için olduğunu düşünüyorum ve buraya gelmeme neden olan ideallerim için bu maçı kazanmak dışında hiçbir şey düşünmüyorum. Rakibimi karşı köşede ilk gördüğümde ondan korkuyorum çünkü korku benim ona karşı hata yapmamı engelliyor. Ardından korkumu bir köşeye bırakıp rakibin gözlerinin içine bakıp sen beni yenemezsin diyorum. Ve gerisi kendiliğinden geliyor. Benim kazanmamı sağlayan bu.

* Kick boksçu olmanın en büyük zorlukları nedir?

- Kick boks dalının ağır bir dövüş sanatı olmasından ötürü süreklilik ve disiplin gerektiriyor. Gün içerisinde ne işiniz olursa olsun antrenmanları kaçırma lüksünüz yok aksi halde kazanamazsınız.

* 3 Defa Türkiye Şampiyonu oldunuz bununla ilgili duygularınızı paylaşır mısınız?

- 3 Defa Türkiye ve 1 defada Avrupa şampiyonluğu ünvanını aldım. Survivor şampiyonu Çağan Atakan Arslan’la dövüştüm ve onu yendim. Bu başarıyı elde etmek kolay olmadı. Çok çalıştım ve kazandım. Daha iyi başarılar için daha çok çalışacağım.

* İdol olarak gördüğünüz örnek aldığınız bir sporcu var mı?

- Muhammed Ali idol olarak gördüğüm örnek bir sporcudur.

* Sizce Batman’da gençlerin kick boksa ve diğer mücadele sporlarına ilgisi yeterince teşvik ediliyor mu?

- Maalesef hayır. İlimizde aileler spora yönelik yeterli destekte bulunmadıkları gibi öğrencilerimize engel oluyorlar.

* Kick bocksa ilgi duyanlara tavsiyeleriniz nedir?

- Kick boks dövüş sanatları içerisinde en ağır olanıdır. Teknik ve antrenmanlar dışında sahip olmanız gereken şey cesur bir yürektir. Eğer cesur bir yüreğiniz varsa bu spor dalında başarıyı sizde elde edeceksiniz.

* Bundan sonraki hedefleriniz neler?

- İlimizde ahlaklı, dürüst ve başarılı sporcular yetiştirmek.

* Son olarak okurlarımıza neler söylemek istersiniz?

- Bizim zamanımızda spor yapmak bir lükstü ve çok fazla engel vardı. Gündüzleri çalışıp aileme bakmak zorundaydım. Geceleri ise uykumdan feragat edip spor yaptım. Çalışacak çok az spor salonu vardı. Fakat ben bu engelleri aşıp hayallerimin peşinden gittim ve başarıyı elde ettim. Çok fazla insanla dövüştüm. Survivor şampiyonlarından Çağan Atakan Arslan’ı vb.  Birçok kişiyle ringe çıktım ve kazandım. Şu an da kazanmayı öğrencilerime öğretiyorum. Hedefiniz ne olursa olsun vazgeçmeyin. Hayallerinizin peşinden gitmekle kalmayın koşun ve onlara yetişin. Bunun sonucunda muhakkak kazanacaksınız.

Röportaj: Abdurrahman AVŞAR