Bu haftaki yazıyı özellikle sağlık çalışanı arkadaşlar başta olmak üzere polis memuru, itfaiyeci gibi vardiyalı çalışanlar için yazmak istedim. Yeterince yorucu geçen nöbetlerin yanı sıra ağır ve yetersiz beslenme sonucunda neler olur? Nasıl beslenmeliler? Bu konulara değinelim.

Gece mesaisi boyunca sizi enerjik tutacak, bilişsel olarak sizi güçlendirecek ve aynı zamanda istenmeyen kilolara neden olmayacak şekilde beslenmelisiniz. Bunun için; Mesai başlangıcında proteinden, esansiyel yağlardan ve komplekskarbonhidratlardan zengin bir  menü hazırlamalısınız. Et, tavuk, balık, süt ürünleri ve yumurta gibi protein kaynakları, tam buğday ekmeği veya bulgur pilavı gibi komplekskarbonhidratlar badem, ceviz gibi yağlı tohumlar tüketmeniz kan şekerinizin gece boyunca dengeli kalması ve zihinsel fonksiyonlarınız için faydalı olacaktır. Basit karbonhidratlar, şekerler ve gazlı içecekler kan şekerinizde hızlı yükselme ve sonrasında hızlı düşüşe neden olacağından mesai süresince sizin halsiz düşmenize, uyku hali olmasına ve çabuk acıkmanıza neden olacaktır.

Vardiyalı çalışanlarda hazımsızlık yakınmaları, gündüz çalışanlara göre daha sık görülüyor. Sindirim sistemine ilişkin şikâyetlere karşı işyerinde yeterli ve dengeli beslenme olanakları sağlanmalı. Düzenli öğünler programlanmalı, hızlı ve hazır yiyeceklerden kaçınılmalı, gerekirse evden besleyici yiyecekler getirilmeli. Tuzlu gıdalardan uzak durulmalı, kafein ve alkol tüketimi sınırlandırılmalı. Hafif yiyecekler ve ölçülü kahvaltı sizin için iyi bir alternatif olacaktır.

Atıştırmalıklar iki taneden fazla olmamalıdır - kanda istenen şeker seviyesini destekler, böylece performansı döndürür ve konsantrasyonu arttırır. Gece Çalışanlara Sağlıklı Beslenme ve Diyet Önerileri
Çalışma süresi boyunca çok fazla çay-kahve tüketmeyin.
Gece boyunca su içmeyi ihmal etmeyin. Metabolizmanızı canlı tutar. Gazlı içeceklerden ve alkolden uzak durun.
Yanınızda ani acıkmalara karşı, badem, fındık, kuru meyve bulundurun.
Eve geldikten sonra güzel bir duş alın ve uyuyun.
İşe başladıktan sonra uygun bir zamanda  gece kahvaltısı yapılabilir.
Kahvaltı: Çay, 1 yumurta, domates, salatalık, peynir, bal ve 2 dilim tam buğday ekmeği)
Kahvaltıdan 2 saat sonra 1 tane meyve yiyin.
Sabaha karşı sebze yemeği yemeniz iyi olacaktır. Sizi canlandıracak zinde tutacaktır.
Lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Lifli besinlerin tok tutma süresi daha uzundur.
Gece çalışanları uzun süre oturmaktan kaçınmalıdır. Arada kalkıp basit egzersiz hareketleri yaparak vücudunu zinde tutmalıdır.