Merhaba değerli okurlar.

Öncelikle, Batman Petrolspor’umuza şampiyonluk yarışında başarılar dileyerek yazıma başlamak istiyorum.

Batman sporunda gündemin birinci maddesi, Petrolspor teknik patronu Zafer Hızarcı’nın basın toplantısı oldu.

Bu camia ve teknik heyet açısından son derece olumlu bir davranış diyebilirim.

Profesyonelliğin gerektirdiği durum iletişim, istişare, brifing ve değerlendirmedir. Bunu en iyi bilenlerin arasında teknik direktör Zafer Hızarcı’dır.

Hafta içi Petrolspor Basın Sözcüsü sayın Av. Orhan Güzel tarafından biz basın mensuplarına bildirilen, Teknik Direktör Zafer Hızarcı’nın basın toplantısı düzenleyeceği bilgisi beni çok mutlu etti açıkçası.

Çünkü Petrolspor’un 5 haftalık performans analizi, artılar ve eksileri konuşmaya fırsat doğmuştu.

TPAO’da bulunan Petrolspor tesislerinde Petrolspor Teknik Direktörü Zafer Hızarcı tarafından düzenlenen basın toplantısı hiç umduğum gibi geçmedi. Ben gerçekten de pek verim aldım diyemem.

Elbette ilk 5 haftalık periyotta takım güzel sonuçlar alıp ve iyi bir performans gösterdi. Ama, mutlaka eksileri ve artıları vardır. Ben gazetecilik kimliğimi bir kenara bırakıp antrenörlük bilgimle, 5 hafta izlediğim takım performansı değerlendirmesini hocamıza sormak istedim ama sormaz olaydım.

Sayın Zafer Hızarcı hocam. Size basın toplantısında sorduğumu, bu yazımda da sorayım tekrardan; “Oyunu domine eden, kontrolü tamamen elinde tutan, rakip sahaya yerleşik bir set oyunu ne zaman tercih edilecektir. Zafer Hızarcı, ne zaman kendi DNA’sına uygun bir oyun tercih edecektir”

Şimdi soruyorum size hocam; ilk 5 hafta değerlendirmesinde takım, oyun kontrolünü tamamen elinde tutabiliyor mu? Tutuyorsa neden pozisyon zenginliği yok. Neden 2-3 maçta yaptığı kritik kurtarışlarla kaleci ön plana çıkıyor?

Oyunu domine etmekten kastım; yani tam olarak hükmetmek veya egemen olup baskın çıkmak. Ama siz bunu şu anda takımda görüyorsunuz, benim görmediğimi söylediniz eyvallah hocam.

Rakip sahaya yerleşik set oyunu diye sordum; Aynı basketbol oynar gibi takımlar karşı rakip sahaya yerleşip, rakibin açığını paslaşarak açma derdinde. Pası her futbolcu verebilir ancak her futbolcu adam eksiltemez. Dripling ile önündeki rakibi geçince rakibin dengesini bozmak, adam eksiltebilen futbolcular için çok zor değildir.

Rakibin açığını yan yana paslaşarak yakalamak yerine, bir iki kalite ayak ile direk rakibi eksilterek sonuca gitmek hem seyredene keyif verecek hem de oynanan futbola renk katacaktır. Ben böyle bir Petrolspor şu anda göremiyorum ama siz görüyorsunuz eyvallah diyorum hocam.

Geçen yazımda söylemiştim tekrar vurguluyorum; Burası Petrolspor Spor Kulübü. Riskin olabileceği ama kumarın olmayacağı bir kulüp. Yıllar boyunca şampiyonluğun olmadığı zamanlar oldu, belki yeni yönetim geldiğinde takım küme düşme riski taşıdığı anlar olduğunda dahi oyuncular mücadele ediyordu. Her gün geriye giden bir teknik direktör, her gün geriye giden bir futbol takımı.

Sanırım siz bizim duygularımızı anlayamamışsınız; Bizler 17 yıldır 2.lig hasretiyle yanıp tutuşuyoruz. Sizler Karadeniz takımlarının şampiyonluklarına doymuş olabilirsiniz ama duygularımıza tercüman olabilmeniz için takımı coşkulu bir şekilde şampiyonluğa taşıyacağının bilincinde de olduğunuzu unutmamanız gerekiyor.

Birde şunu söylediniz bana; “Daha ligin 5.maçı henüz 29 maç var yarın ve diğer günü nasıl hesap etme düşüncesine giriyorsunuz”

Bende şunu size söylüyorum hocam; siz profesyonelsiniz. Eğer şampiyonluk için imza atmışsanız birinci haftadan tutun son haftaya kadar bütün planlamalarınızı ona göre yapıyor olmanız gerektiğini benden daha iyi bilmeniz gerekiyor. Mutlaka A-B-C planı olması gerektiğini savunuyorum. Evet ligin 5.haftası, alınan puan iyi ve takım namağlup buna eyvallah.

Ama şöyle bir örnek vermek istiyorum. Bir insan hasta olur, başlarda bir şey yoktur mantığıyla hastaneye gitmez doktora görünmez. Ama gün geçtikçe daha kötü olur ve geç farkına varır. Sonra doktora gider ölümcül hastalığa yakalandığını anlar. Teşhis geç konulduğu için kurtulma şansı çok zayıf olur.

Anlatmak istediğimde tam da budur. Erken teşhis son derece önemlidir. Evet şu anda takım iyi düzeyde olabilir ama eksiklikleri yoktur anlamına da gelmiyor.

Yönetim geçen dönemi biliyordur. İlk 3 maçta, 3’te üç yapan takım daha sonra kötüye giden bir Petrolspor izledi. Nedeni şuydu; rakipler zaman geçtikçe güçleniyordu. Bu hesap yapılmadığı zaman hedefe ulaşmanız çok zor olur.

Şimdi neden erken konuşup o soruları sorduğumu anladınız mı Zafer hocam?

Sayın hocam gergin olmanıza ve gerilmenize hiç gerek yok. Burası yaklaşık 700 bin nüfuslu modern bir şehir. Petrolspor memleketimizin tek profesyonel takımı. Beklentiler yüksek 17 yıldır 2.Lig hasreti. Bu bilinçle hareket etmeniz gerekiyor. Şu an Petrolspor kendi liginde, tesis açısından mali ve finansman olarak borçsuz sıkıntısız bir kulüp diyebiliriz. Hal böyleyken hedef direkt şampiyonluktur, biz bunun aksini zaten düşünemiyoruz.

Bu ligde şampiyonluk yarışının en önemli takımlarından biri Batman Petrolspor’dur.

Teknik direktörlük sadece laktak testi, rakip analizi, şu kadar orta, şu kadar pas, bu lider, şu düşüşte falan değil. Göz var, nizam var. Takım iyi durumda olsa da fiziksel ve mental olarak henüz hazır değil.

Tekrar vurguluyorum. Sıralamada iyi olabilirsiniz, alınan puanda iyi olabilir. 5 haftada kendinizi başarılı buluyor da olabilirsiniz. Ama şampiyonluğa oynanan bu oyundan ben memnun değilim. Şampiyonluk gelecekse coşkulu bir ZAFER ile gelmesi gerektiğini savunuyorum.

Hoşçakalın güzel futbolla olmak dileğiyle…