Amatör Kulüplerin ve futbolcuların aylardır beklediği TFF 2023-2024 Sezonu kitapçığı TFF resmi web sitesinden yayımlandığı haberi paylaşıldı.

2023-2024 sezonunda amatör futbol müsabaka, tescil ve disiplin uygulamaları, amatör lisans işlem bedelleri, amatör liglerde yaş ve kategorilerin uygulama esasları, TFF Yönetim Kurulu toplantısında kabul edilerek,  TFF internet sitesinde yayınlandı.

Kitapçığı indirmek için tıklayınız > İndir

2023-2024 Sezonunda İl Tertip Komitelerince, amatör küme büyükler kategorisinde Süper Amatör Lig ve 1. Amatör liglerdeki takım sayıları ile 2.Amatör liglerdeki takım sayılarının aynı oranda kalması şeklinde terfi tenzillerinin yapılarak Süper Amatör Lig ve 1.Amatör Lig takım sayısının, 2.Amatör Lig takım sayısından fazla olmamasına dikkat edilir. Tertip Komitelerince tanzim edilen lig statüleri ilgili kümenin ligleri başlamadan önce onaya gönderilecek ve Federasyonca onaylanmasını takiben takımlara, futbol il temsilciliklerince yazılı olarak tebliğ edilecektir. Lig statüsü onaylanmayan müsabakalar kesinlikle başlatılmayacak ve İl Hakem Kurulu bu maçlara hakem ataması yapmayacaktır. İllerde Süper Amatör, 1. ve 2. Amatör liglerin oluşturulması ve bu liglerdeki takım sayıları, Amatör İşler Kurulu’nun görüşü alındıktan sonra tespit edilecektir (Gruplardaki takım sayılarının en fazla 14 takım olarak belirlenmesine dikkat edilecektir). Vize-referans (Lige katılma) bedelini Türkiye Futbol Federasyonu’na yatırmayan takımlar kesinlikle lig fikstürüne dahil edilmeyerek, lisans işlemleri yapılmayacaktır. 2022 - 2023 Sezonunda TFF 3. Ligine terfi eden takımların amatör takımları istekleri halinde illerindeki büyükler kategorisindeki en alt amatör ligden müsabakalara katılırlar. 2022-2023 Sezonunda TFF 3. Liginden düşen takımlar 2023-2024 sezonunda Bölgesel Amatör Lig’de oynarlar. Bu durumdaki kulüplerin büyükler kategorisinde ancak bir takımı bulunması gerektiği için şayet varsa yerel ligdeki büyükler kategorisindeki amatör takımının faaliyeti durdurulur.

AMATÖR TAKIMLARDA FUTBOLCU YAŞI UYGUNLUĞU

2023-2024 sezonu için 1993 ve daha büyük doğumlular yaşı büyük futbolcu 2001 ve daha küçük doğumlular ise yaşı küçük futbolcu statüsündedir. Büyükler kategorisi yerel ligi olan Süper Amatör, 1. Amatör, 2. Amatör ile Bölgesel Amatör Lig’de takımlarımız 1993 ve daha büyük doğumlu diledikleri kadar amatör futbolcuya lisans çıkartabilirler. Ancak, takımlar 21 kişilik müsabaka isim listesine 1993 ve daha büyük doğumlu en fazla 5 (beş) futbolcu ve 2001 ve daha küçük doğumlu en az 6 (altı) futbolcu yazabilirler. 2009 ve daha küçük doğumlu futbolcular Büyükler kategorilerinde oynayamazlar. BAL, Süper Amatör, 1. ve 2. Amatör Liglerde 21 kişilik müsabaka isim listesine yaşı büyük futbolcu 5’den fazla yazılırsa ve yaşı küçük futbolcu 6’dan az yazılırsa takım hakkında hükmen mağlubiyet kararı verilir. Müsabaka isim listesine yaşı küçük 6 futbolcudan 1 yaşı küçük futbolcu yazılmaması halinde müsabaka isim listesine 20 kişi, 2 yaşı küçük futbolcu yazılmaması halinde müsabaka isim listesine 19 kişi, 3 yaşı küçük futbolcu yazılmaması halinde 18 kişi, 4 yaşı küçük futbolcu yazılmaması halinde 17 kişi ve 5 yaşı küçük futbolcu yazılmaması halinde müsabaka isim listesine 15 kişi yazılacaktır.

TESCİLLİ KULÜPLERİN AMATÖR LİGLERE KATILMA ZORUNLULUĞU

TFF’ye tescilli amatör spor kulüpleri Bölgesel liglere veya illerindeki yerel liglere katılmak zorundadırlar. Bir kulüp 3 (üç) sezon üst üste liglere katılmaz ise kulübün tescili TFF’ce iptal edilir. Kulüp bu 3 (üç) sezon içinde lige katılım parası yatırıp hiçbir müsabakaya çıkmadıysa lige katılmış sayılmaz ve bu kulüplerinde tescili iptal edilir.

EV SAHİBİ TAKIMIN FORMA DEĞİŞTİRME ZORUNLULUĞU

Amatör takımlar müsabakalara biri açık renk, diğeri koyu renk olmak üzere iki (2) takım forma seti ile gelmek durumundadırlar. İki takımın forma rengi aynı olduğunda ev sahibi takım forma değiştirir. Aynı merkezin takımları arasındaki maçlarda, fikstürde ismi önce yazılı olan takım ev sahibi durumunda olup formayı o takım değiştirir. Yedek forması olmayan takımlar yüzünden müsabaka oynanamadığında bu müsabakanın hakem, gözlemci ve personel ücretleri bu kulüplerden tahsil edilir ve ilgililer Disiplin Kuruluna sevk edilir.

YEDEK KULÜBE BELİRLENMESİ

Yedek kulübeyi seçme hakkı misafir takıma aittir. Aynı ilin iki takımı aynı sahayı kullanıyorsa fikstürde ismi önce yazılı takım ev sahibi konumunda olup yedek kulübesini diğer takım seçer.

Kaynak: SPOR72