Aldığı büyük başarılarla adından söz ettiren milli güreşçi Sinan Sadak, uzun süre zirvede nasıl kaldığını, gelecekteki hedeflerini açıkladı.

2018 Rusya Vladimir’de yapılan Dünya Güreş Şampiyonasında 61 kilo finalinde milli güreşçi Sinan Sadak, altın madalya kazanarak kısa sürede güreş müsabakalarında büyük başarı göstererek dört kez Türkiye şampiyonluğu kazandı.

2012 Yılında İşitme Engelliler Dünya Güreş şampiyonasında ikinci olan Sinan, 2014 yılında Erivan'daki Dünya şampiyonasında altın madalya elde etti. 2015'te Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te yapılan İşitme Engelliler Avrupa Güreş şampiyonasında gençler ve büyükler kategorilerinde şampiyon olan milli sporcu, 2016 Dünya İşitme Engelliler Güreş Şampiyonası ve son olarak geçen ay Rusya'nın Vladimir kentindeki Dünya şampiyonasında zirvede yer almayı başardı.

Dünya ve Avrupa Şampiyonu milli güreşçimiz Sinan Sadak, güreşe nasıl başladığını, hayallerini, uzun süre zirvede nasıl kaldığını, hedeflerini ve birçok konuya dair düşüncelerini Medya Spor72 okurlarıyla paylaştı.

* Kendinden bahseder misin?

- Merhabalar, ben Sinan Sadak. Milli Sporcuyum. 12 Aralık 1995 Şırnak Cizre’de doğdum. Çocukluğum Cizre'de geçti. Spora ilk 2008 yılında boks ile başladım. Daha sonra güreş antrenörünün beni keşfetmesiyle güreşe yöneldim. 2009’da güreşe başladım. Yaklaşık 11 yıldır güreş branşında aktifim. 2009-2011 yıllarında Ankara’da yapılan turnuvada şampiyon olunca Ankara’dan kulüpler beni transfer etmek istedi. 2011 Yılında Ankara Kızılcahamam Belediyesi kulübüne transfer oldum. 2013 Aralık ayında Batman Petrolspor’a henüz güreş antrenörü olan sayın İbrahim Halil Kay hocamın beni Batman'a davet etmesiyle kendi adıma altın yıllarımı yaşamaya başladım.

* Spora başlamaya ne zaman karar verdin? 

- Spora çocukluktan beri hep bir ilgim vardı. Devamlı olarak dikkat çeken bir karaktere sahip bir çocuktum. Bunu gören ilkokul beden eğitimi öğretmenim spora yöneltti. Belli bir şeyleri kavramaya başlayınca artık sporu gerçek anlamda yapmaya karar verdim.

* Batman’da sporcuya verilen değeri nasıl görüyorsun?

- Tüm içtenliğimle söylüyorum, amatör spor ve sporculara verilen ilgi ve alaka gerçekten çok zayıf. En başta kendimde gördüğüm bir durum. Tamam belki futbol ile karşılaştırma yapmak doğru olmaz ama futbolda da uluslararası bir başarı gelmediği zaman artık insanların buna bir dur demesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü Batman’da inanılmaz derecede büyük başarılar elde edildi. Fakat bunları şehre yansıtmadılar.  Her şeye maddi olarak bakmıyorum. Ama manevi bir gerçekliği hakkettiğimizi düşünüyorum.

* Kariyer hedeflerin arasında aktif sporu bırakmadan ve bıraktıktan sonra gerçekleştirmek istediğin neler var?

- İlk olarak kesinlikle olimpiyat şampiyonluğu. Bir Olimpiyat altın madalyası, koleksiyonumu tamamlayacaktır. Bir diğeri ise, kesinlikle takım arkadaşlarımın dünya şampiyonasında madalya almalarını sağlamak. En önemlisi Batman'ın en kıdemli antrenörü İbrahim Halil Kay hocamla bu sene 2021’de dünya şampiyonu olmak ve milli takım antrenörü olarak bunu başarabilmek. Bıraktıktan sonra biraz kendime zaman ayırıp daha sonra yeni bir neslin geleceği için çalışmalara başlamak. Kendimden çok daha başarılı karakterler yetiştirmeyi amaç edineceğim.

* Antrenmanlara nasıl hazırlanırsın?

- Antrenmana girmeden önce mutlaka zihinsel olarak kendimi hazırlarım. Bir şampiyon mantalitesi ile antrenmana hazır giderim. Petrolspor’dan ne kadar resmi olarak ayrı olsam da -sağ olsunlar- tüm zamanlarımı TPAO’daki güreş salonunda geçiririm. Aldığım bütün başarıları kesinlikle Petrolspor’a borçluyum.

* Dünya ve Avrupa şampiyonu oldun, bununla ilgili neler söylemek istersin?

- Benim için önemli olan: “İyi bir rol model olabilir miyim?” sorusuna cevap olacağı için tabii ki iyi hissediyorum. Benim yaptıklarımın imkânsız olmadığını çevremdeki insanlara gösterdiğim için mutluyum aslında. Bunu görüp diğer insanların kendi çocuklarına olan inançlarının tazelendiğini görünce daha da mutlu oluyorum.

* Batman’ı hem Avrupa’da hem de dünyada temsil ettin ve başarı elde ettin. Yerel yöneticiler olsun, idari amirler olsun, destek çıkan olmadı mı?

- Bu soruya iki farklı şekilde cevap vermek istiyorum. İlk önce sporcu kimliği olan bir yönetimden her zaman tam destek aldım. Diğeri ise, tamamen politik bir yaklaşımla karşılayan yönetimden neredeyse hiç destek alamadık. Bunun bilinçli olarak yapılmadığını biliyoruz ama benden hariç gelecek olan neslin kıymetinin bilinmesini çok isterim. Bugün bizler gibi kaç sporcu var? Yönetimle ilgili olarak herkes ilgili olduğu dalı destekler düşüncesi mevcut oldukça bu durum devam eder. Petrolspor’da tamamen insana yatırım, geleceğe yatırım mantalitesi hâkim. Bunu gördükçe gururlanıyorum. Batman Belediyesi dünya şampiyonu olup şehre dönünce müthiş bir karşılama yaptı ve ardından bir ev hediye etti. Bu birçok kırgınlığımı giderdi.

* Güreşte kendine örnek aldığın rol model sporcu oldu mu?

- Evet Levent Kaleli. Avrupa ve Akdeniz oyunları şampiyonu ve benim hayatımı “elmasa” çeviren öğretmenim.

* Spor dışında neler yapıyorsun, zamanını nasıl geçiriyorsun? 

- Spor dışında genelde hep nehirde olurum. Balık tutmaya çocukluğumdan beri düşkünüm. Kışın bile boş zamanımda nehire giderim. Mutlaka yüzer ve nasibimde balık olursa tutarım. Müzik dinlerim. Arkadaşlarımla toplanır sohbet ve muhabbet ederim.

* Hiç unutamadığın bir müsabaka anısı var mı?

-  İki tane çok önemli, asla unutamam dediğim anım var. İlki 2012 senesinde henüz 16 yaşında ve doktor raporuyla Büyükler Dünya şampiyonasında olimpiyat şampiyonunu yenerek finale kalmaktı. Diğeri ise 2016’da İran'daki Dünya şampiyonası. Bu asla unutamayacağım bir durum ve çok duygusal bir andı. İran ile Türkiye arasındaki puanlar eşitti. Dünya şampiyonasının son maçı İranlı olimpiyat şampiyonu ile benim maçımdı. O maçı kazanan hem bireyselde hem de takımını Dünya şampiyonu yapacaktı. Bu bana nasip oldu. 30 Yıl aradan sonra İran'ı İran'da deviren tek takım olarak tarihe geçmiştik.

* Güreş sporunu mesleki anlamda ilerletmeyi düşünüyor musun?

- Bu duruma meslek olarak bakmak hiç aklıma gelmedi. Gerçekten “şampiyonluk” mantalitesi hep ağır bastı bende. Meslek olarak görmekten ziyade bunu hayat tarzı olarak benimsiyorum ve tabii ki ilerletmek için elimden ne gelirse fazlasını yapmayı her zaman borç bilirim.

* Seni konuk aldığımız için mutlu olduk. Bundan sonra başarı hikâyenin haberlerini yapmaktan gurur duyacağız. Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?

- Bana ve branşımız olan güreşe zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum. Batmanlı gençlerimizin spor yapmalarını, var olan yeteneklerini ortaya çıkarmalarını sağlayacak üst düzey antrenörlerin olduğu Petrolspor’u ziyaret etmelerini şiddetle tavsiye ediyorum. Spor tesisleri olarak bölgedeki en iyi donanıma sahip olan Petrolspor kulübüne mutlaka ziyaret edilmesi gerekir. Özellikle Batman’da sporun ve sporcunun yanında olan TPAO Bölge Müdürümüz sayın Mustafa Demir'e sporculara bir abi gibi yaklaşımı ve destekleri için teşekkürlerimi sunuyorum. En kıymeti bilinmesi gereken, yılın en iyi teknik direktör ünvanını alan, tek antrenörümüz sayın İbrahim Halil Kay hocamıza sonsuz teşekkürlerimi sizler aracılığıyla iletmek istiyorum. Sizler, basın olarak biz sporcuların en büyük destekçilerisiniz. Bizim başarılarımızın halka daha çok ulaşması için -biraz da bencillik yapmak hakkım diye düşünerekten- artık bu bölgede futboldan daha büyük başarıların da mevcut olduğunu bilmek ve bunu yansıtıp servis etmek sizlerin elinizde. Bizler her zaman ilgi ve değer eksikliği yaşayan bir kitleyiz. Umarım bu bölgenin çocuklarının ne kadar başarılı olduğunu tüm büyüklerimiz fark eder ve gereken desteği sağlarlar.
Saygılarımla…