Petrolspor güreş takımı ülke sporuna kazandırdığı yeteneklerle başarılarına devam ediyor. İşte o özel röportaj...

1960 Yılında kurulan Petrolspor güreş takımı, birçok Avrupa ve Dünya şampiyonluğu madalyalarını şehre kazandırdı. 

2020’de U15 yıldızlar Türkiye Şampiyonu olan Naif Yeşil, Medya Spor72 Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Abdurrahman Avşar’a yaptığı söyleşide, yaklaşık 6 yıldır güreş sporuyla uğraştığını bu süre içerisinde 2 kez Türkiye 3’ncüsü, 1 kez Türkiye 2’ncisi ve Türkiye şampiyonu olduğunu söyledi.

* Kısaca kendinden bahseder misin?

- Merhaba ben Naif Yeşil. Milli sporcuyum. 16 Haziran 2005 Batman’da doğdum. Spora ilk 2014 -2015 sezonunda güreşe başladım. Şu an Petrolspor güreş kulübünde İbrahim Halil Kay hocamın eşliğinde çalışmalarıma sıkı bir şekilde devam ediyorum. Yaklaşık 6 yıldır güreş branşıyla uğraşıyorum. Bu süre içinde 2 kez Türkiye 3’ncüsü, 1 kez Türkiye 2’ncisi ve Türkiye şampiyonu oldum. En son 2020 yılında U15 yıldızlar Türkiye şampiyonu oldum. Avrupa şampiyonasına gitmeye hak kazandım ama pandemi dolayısıyla iptal edildi. Türkiye olimpiyat hazırlık merkezine seçildim.

* Güreşe başlaman nasıl oldu?

- Küçük yaşlarımda hiperaktif bir çocuktum ve spora karşı bir ilgim vardı. Bunu gören bir ustam beni güreşe yöneltti. Gün geçtikçe daha çok sevdiğimi farkettim ve daha profesyonel olmaya karar verdim. 

* Antrenmanlara nasıl ve nerede hazırlanırsın?

- Antrenmanlarıma ruhen ve psikolojikmen hazırlanıp giderim. Antrenmana, antrenman yapmak için verilen imkanların hakkını vermek için giderim. Antrenmanlarımı TPAO'nun destek verdiği Petrolspor Güreş Kulübünde İbrahim Halil Kay ve Hamdullah Akdemir eşliğinde devam ediyorum.

* Güreş branşında örnek aldığın sporcu var mı?

- Evet Sinan Sadak. Avrupa ve dünya şampiyonu ve benim en çok örnek aldığım sporcu. (Üzerimde emeği olan hocam.)

* Spor dışında neler yaparsın?

- Spor dışında genellikle ailemle beraber vakit geçiririm. Müzik dinlerim, kitap okurum, mobil oyun oynarım ve arkadaşlarımla toplanıp vakit geçirim.

* Her yaştaki insan güreş sporu yapabilir mi?

- Her yaştaki insan güreş branşını yapamaz diye algı oluyor. Genellikle 16-17 yaştan sonra güreşe başlanılmaz diye biliniyor ama gönül istedikten sonra her algı yıkılabilir.

* Bu sporu yaparken karşılaştığın sorunlar neler?

- Her sporun kendine göre sorunları olabiliyor. Güreş branşının da sakatlık riski yüksek olan bir spor ve her an bir sakatlık olacak diye korktuğum oluyor.

* Bir Türkiye Şampiyonu olmak nasıl bir duygu?

- Yaptığın çalışmaların çabaların fedakarlığın sonuç gördüğünü görmek güzel bir his. Tabi ki çok daha büyük hedeflerim var ama adım adım yükselmek gurur, heyecan ve sevinç verici.

* Kariyer hedefin arasında mutlaka gerçekleştirmek istediğin bir şey var mı?

- Her geçen gün daha iyi bir birey, daha iyi bir sporcu olmak ama bir çok hedefim var. Özellikle olimpiyat şampiyonasında kendimi görmek ve en iyi şekilde ülkemi temsil etmek o gururu yaşamak benim için en büyük hedefim.

* Batman’da eksikler var mı peki? Şöyle olsa daha iyi olurdu dediğiniz?

- Tesis ve imkân yönünden bölgedeki en donanımlı en işlevli bir kulübüz. Şu an birçok kulüpten iyi imkân ve altyapımız var. Tabii küçük eksiklikler olabilir ama memnunum. Türkiye'de kendini gösteren, kendini belli etmiş bir şehre Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) kurulması ya da Güreş Eğitim Merkezinin kurulması olabilir.

* Okuyucularımıza son olarak neler söylemek istersin?

- Öncelikle beni güreş branşını önemseyip dinlediğiniz ve vakit ayırdığınız için teşekkür ederim. Aileleri çocuklarını güreşe spora yöneltmelerini çocuklarını sosyal hayattan çıkıp düzenli disiplinli sağlıklı hayata geçmelerini tavsiye ediyorum. Üzerimde emeği olan antrenörüm İbrahim Halil Kay ve Hamdullah Akdemir’e, Türkiye Petrolleri Genel Müdürü sayın Melih Han Bilgin’e, Petrolspor Kulüp Başkanımız sayın Mustafa Demir’e ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Petrolspor kulübü her anlamda yanımda, yanımızda.